Last van een nagelriemontsteking? Dit is alles wat je erover moet weten

Pijnlijke, ontstoken nagelriemen zijn verleden tijd!

Iedereen heeft wel eens te maken met een nagelriemontsteking. De handinfectie rondom de nagels wordt ook wel paronychia genoemd. Maar hoe ontstaat deze ontsteking eigenlijk? En beter nog, hoe kun je de nagelriemontsteking het beste behandelen zodat het zo snel mogelijk weer voorbij is? Wij vertellen het je!

Soorten ontstekingen

Er zijn twee soorten nagelriemontstekingen: de acute en de chronische ontsteking. Bij de acute nagelriemontsteking is vaak een wondje bij de nagel ontstaan waar een bacteriële infectie bij is gekomen. Bij de chronische nagelriemontsteking is het een ander verhaal. Hierbij is er geen sprake van een bacteriële infectie, maar ontstaat de ontsteking door irritatie van de nagelriem. Chronische ontstekingen komen veelal voor bij mensen die vaak en langdurig in aanraking zijn met zeep, zoals schoonmakers en kappers.

Nagelriemontsteking herkennen

Acute nagelriemontstekingen zijn te herkennen aan rode, geïnfecteerde nagelriemen. Pus hoopt zich op onder de huid, waardoor er spanning op komt te staan. Dit resulteert in een pijnlijk, kloppend gevoel in de nagelriemen. Bij een chronische nagelriemontsteking zijn de pijnklachten vaak minder heftig, maar zien de nagelriemen er wel rood en gezwollen uit. Nagels zijn bij chronische ontstekingen wel kwetsbaarder en de kans op een schimmelinfectie bij de nagels is groter.

Oorzaken ontsteking bij de nagelriem

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor het krijgen van een nagelriemontsteking. Zo kunnen nagels te kort worden afgeknipt of geknipt worden met een vervuilde nagelknipper. Ook ingroeiende nagels, slechte hygiëne van de handen, nagelbijten en duim zuigen kunnen de kans op een ontsteking vergroten. Probeer bij een ontsteking de nagelriemen schoon te houden en probeer zo weinig mogelijk aan de ontsteking te komen.

Behandelingen

Gelukkig is een nagelriemontsteking ook goed te behandelen. Let wel, beide soorten ontstekingen hebben een andere behandeling nodig. Bij een acute nagelriemontsteking kan je het beste een afspraak bij de huisarts maken, die vervolgens het pus onder de huid verwijdert. Door de nagels vervolgens dagelijks in een badje met soda te weken, voorkom je dat je ontsteking terugkomt. Een chronische nagelriemontsteking is iets lastiger om te behandelen. Belangrijk is om de handen en nagels zo droog mogelijk te houden. Bij sommige beroepen is dit lastig, maar het dragen van (plastic) handschoenen kan al een hoop goeds doen voor je nagelriemen.

Lees ook: 9 mogelijke verklaringen voor bladderende nagels

Bron:  Huidhuis, Huisarts & Wetenschap, Margriet | Beeld: Tips en Weetjes ©