Nephonger: er bestaan drie soorten en dit is wat je ertegen kunt doen

Want wees eens eerlijk: knort je maag écht?

Die zak chips of koekjes tijdens een filmavondje op de bank: is dat om je honger te stillen óf is het simpelweg een gewoonte? Geen zorgen, af en toe een snackje tijdens zo’n avondje is absoluut geen probleem. Maar in zo’n geval geeft je lichaam een hongersignaal af, terwijl je in werkelijkheid helemaal geen honger hebt. Nephonger komt vaker voor dan je denkt, dus wij leggen je uit hoe dit zit én wat je ertegen kunt doen. 

Zo herken je die ‘nephonger’ en voorkom je overmatig eten.

De signalen

Van oorsprong heb je een psychologische drang om te eten. Dit komt voort uit ghreline (het hongerhormoon) en leptine (het verzadigingshormoon). Deze cyclus lijkt heel natuurlijk, maar kan binnen de kortste keren verstoord worden. Er worden te veel of te weinig hormonen aangemaakt en daardoor raken je hersenen in de war. Heb je nu wel of geen honger? Help!

1. Gewoonte honger

Waarschijnlijk de variant die het meest voorkomt: je koppelt eten aan een bepaalde activiteit. Je kijkt geen film in de bios zonder een zak M&M’s en een kopje koffie na het eten nuttig je nooit zonder stukje chocolade. Deze vorm van honger ontstaat door een gewoonte. Zodra je serie begint, zal je lichaam hongerhormonen aan gaan maken. Probeer dit te voorkomen door deze gewoonte te verbreken. In het begin is het lastig, maar op den duur zal een serie kijken zonder een snackje ook een gewoonte worden. Te lastig? Kies voor een gezonde snack!

2. Hoofd honger

Wij Hollanders zijn een groot fan van eten rond vaste tijdstippen. Is het 18.00 uur? Tijd voor het avondeten! Je hongerhormonen ontstaan daardoor niet op basis van je gevoel, maar op basis van het tijdstip. Je ontbijt bijvoorbeeld omdat het 08:00 uur is, maar eigenlijk niet omdat je honger hebt. Probeer dit te verbreken door eens op je hongergevoel af te gaan. Wacht tot je lichaam een signaal afgeeft – oftewel: een knorrende maag – en begin vervolgens aan je ontbijt, lunch of diner.

3. Hart honger

Deze laatste variant van ‘nephonger’ klinkt erg dramatisch. In werkelijkheid heeft je hart natuurlijk geen honger, maar hiermee wordt de emotie bedoeld. Heb je een uitgeput of overweldigd gevoel? Grote kans dat je daardoor zin krijgt in eten. Je lichaam associeert op zo’n moment eten met positieve gevoelens. Je wil dat blije gevoel terugkrijgen, dus hunker je naar eten. Toch kan je op zo’n moment ook kiezen voor een andere manier om blij te worden. Ga bijvoorbeeld een wandeling maken terwijl je luistert naar vrolijke muziek of spreek af met een vriend(in).

Lees ook: Ontstoken tandvlees: het kan gevaarlijker zijn dan je denkt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash