Om deze reden kan neuspeuteren levensgevaarlijk zijn

neus peuteren

Wist jij dit al?

Neuspeuteren: we maken ons allemaal er wel een schuldig aan. Soms zit er iets dat er gewoon weg moet, toch? Maar toch kan je dit beter niet doen want naast dat neuspeuteren verre van charmant is, kan het ook nog eens levensgevaarlijk zijn. Wij vertellen je meer!

Neuspeuteren

Hoewel veel mensen niet zullen toegeven dat ze het doen, maakt een meerderheid zich wel degelijk schuldig aan neuspeuteren. In de bovengenoemde studie uit 1995 stuurden wetenschappers een vragenlijst naar duizend willekeurige mensen in Wisconsin, waarvan 254 mensen wel een boekje wilden opendoen over hun neuspeutergedrag. Bijna alle ondervraagden (91 procent) gaven aan regelmatig in hun neus te graven naar snotjes. In enkele gevallen nam het neuspeuteren ernstige gevallen aan. Zo waren er een paar mensen die minstens twee keer per uur met hun vinger in hun neus zaten of zelfs een gat in hun tussenschotje hadden door het veelvuldige gepulk.

Gevaarlijk

Neuspeuteren gaat echter gepaard met wat risico’s. Er is zelfs een kleine kans dat je ernstige schade overhoudt aan je neusgepulk. Deze klachten liggen op de loer:

  • Infecties. Je vingernagels kunnen kleine sneetjes in het neusweefsel achterlaten. Als hier bacteriën in terechtkomen, kan dit voor vervelende infecties zorgen. Uit een onderzoek uit 2006 blijkt dat mensen die in hun neus peuteren, meer kans hebben om Staphylococcus bij zich te dragen. Deze bacterie kan tot een ernstige infectie leiden.
  • Verspreiden van ziektes. Zoals gezegd vangt snot bacteriën, virussen en stof op wanneer je inademt. Als je in je neus peutert, kan het zo zijn dat je deze ziektekiemen met anderen deelt.
    Beschadiging van de neusholte. Zit jij regelmatig met je vinger in je neus te pulken? Dan kan je je neusholte beschadigen. Uit een studie blijkt dat mensen die dwangmatig neuspeuteren last kunnen krijgen van ontstoken en gezwollen neusweefsel. Na verloop van tijd kan dit de neusgatopeningen vernauwen.
  • Bloedneus. Al dat neusgepeuter kan ervoor zorgen dat gevoelige bloedvaten breken of scheuren. Dit kan leiden tot bloedingen.
    Schade aan het neustussenschot. Het septum of het neustussenschot kan beschadigd raken als je veel in je neus pulkt. Er kan zelfs een gat in ontstaan. Dit wordt een septumperforatie genoemd.
  • Zweren. Ook kun je last krijgen van nasale vestibulitis. Hierbij is het begin en het voorste deel van de neusholte ontstoken. Dit kan uiteindelijk leiden tot neuszweren met pijnlijke korstjes en zwelling.

Lees ook: Vaak last van een spontane bloedneus? Dit is wat je eraan kunt doen

Bron: Libelle, Archief Tips en Weetjes | Beeld: Pexels