Ontstoken oog: hierdoor komt het (en zo behandel je het)

ontstoken-oog-tips

Een ontstoken oog is geen pretje

Is jouw oog tranend, rood, opgezwollen of geïrriteerd? Dan is de kans groot dat je oog ontstoken is. Gelukkig is dit vaak relatief onschuldig en trekt de ontsteking binnen een paar dagen vanzelf weer weg. Maar hoe ontstaat een ontstoken oog eigenlijk? We vertellen het je.

Oorzaak

Een ontstoken oog kan het gevolg zijn van een virus of bacterie. Ook is er een mogelijkheid dat het is veroorzaakt door een allergie, schimmel of parasiet. Een ontstoken oog komt relatief vaak voor, de meesten mensen hebben er minstens één keer in hun leven last van. Ook lopen sommige mensen het risico om het vaker te krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een verminderde weerstand, dragers van contactlenzen of mensen die veel worden blootgesteld aan irriterende stoffen, zoals chloor, rook, bepaalde chemicaliën of Uv-straling.

Symptomen

De symptomen kunnen verschillen per oorzaak. Wanneer een ontstoken oog veroorzaakt is door een virus, zul je merken dat je last hebt van een snotneus, niesbuien of de griep. Veelvoorkomende symptomen zijn een opgezwollen of dichtgeplakt oog, een rode kleur van het oogwit, een tranend oog, pus of slijm dat uit het oog komt en een branderig of jeukend gevoel. Wanneer er na een paar dagen geen verbetering is, is het verstandig om naar de dokter te gaan. Ook kan er iets ernstigs aan de hand zijn, zoals een oogontsteking door herpes of een andere soa. In dat geval dien je zeker naar de dokter te gaan om het te laten behandelen.

Behandelen

Bij een ontstoken oog is het belangrijk dat je zo min mogelijk aan je oog zit en regelmatig je handen wast om de bacteriën of het virus niet te verspreiden. Ook is het belangrijk dat je geen spullen deelt, zoals handdoeken, zakdoeken of cosmetica. Een ontstoken oog is namelijk vaak besmettelijk. Verder is het verstandig om oogmake-up, zoals eyeliner en mascara, te vervangen door een nieuwe. Je wilt namelijk niet dat je ogen opnieuw besmet raken. Draag tijdens de ontsteking ook geen contactlenzen en helemaal geen make-up om je ogen niet verder te irriteren.

Huismiddel

Helaas moet je bij een ontstoken oog vooral wachten tot het voorbij is. Toch zijn er ook dingen die je zelf kunt proberen. Zijn bijvoorbeeld je oogleden aan elkaar vastgeplakt, omdat er wat pus uit je ogen komt? Dompel dan een watje of een gaasje in een kommetje met gekookt water dat is afgekoeld. Leg het watje of gaasje op je ogen en maak je oogleden los door van binnen naar buiten te wrijven. Voeg eventueel een klein beetje zout toe voor de ontsmetting. Dit kan pijn doen, maar het helpt goed. Ook kun je de zwelling verminderen door een watje in afgekoelde kamillethee te dompelen en op je oog te leggen. De thee werkt reinigend en verzachtend, en vermindert uiteindelijk de pijn.

Lees ook: Ontstoken tandvlees: het kan gevaarlijker zijn dan je denkt

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Nikola Briede