Aha: dit is hoe je je oren zou moeten schoonmaken

oren schoonmaken

Weg met die wattenstaafjes!

Met een wattenstaafje een flinke laag oorsmeer uit je oor halen valt ongetwijfeld in de categorie ‘vies, maar zo bevredigend om naar te kijken’. Toch kun je je oren beter niet schoonmaken met een wattenstaafje. Hoe je dat dan wel moet doen? Dat leggen we uit. 

Belangrijke functie

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat oorsmeer geen teken van viesheid is. Het is volkomen natuurlijk. Oorsmeer wordt geproduceerd door de cellen in je buitenoor en oorkanaal. Het bestaat uit een natuurlijke olieachtige substantie die wordt geproduceerd in de talgklieren. Deze natuurlijke olie wordt vermengd met vuil, zweet en dode huidcellen. Dit is wat je ziet als je een wattenstaafje gebruikt om je oren schoon te maken. Oorsmeer is niet vies, maar heeft een belangrijke functie. Het beschermt je tegen virussen en schadelijke bacteriën, aangezien het een soort barricade vormt.

Hoe vaak schoonmaken

Aangezien oorsmeer een belangrijke functie vervult, is het belangrijk dat je het niet te vaak en te veel weghaalt. Sterker nog: voor veel mensen is het niet nodig om hun oren schoon te maken. Oorsmeer valt er namelijk vanzelf uit, bijvoorbeeld tijdens het douchen. “Accepteer gewoon dat de natuur dit voor je regelt”, laat dr. Deborah Lee aan The Independent weten. “De American Academy of Otolaryngology heeft onlangs een pleidooi gehouden om nooit iets in je oren te steken dat kleiner is dan een elleboog. Hoe irriterend of frustrerend het ook is, steek nooit scherpe voorwerpen in je oren of prik wattenstaafjes diep in je oorkanaal.”

Schoonmaken zonder wattenstaafjes

Heb jij wel last van veel oorsmeer en gaat dit niet vanzelf weg? Dan zijn er manieren om je oren een schoonmaakbeurt te geven, zonder er met een wattenstaafje in te prikken. De NHS – het Britse RIVM – raadt aan om een paar dagen lang twee keer per dag olijf- of amandelolie of een speciale oorolie in je oor te druppelen en dit even te laten weken. Doe dit bijvoorbeeld ’s ochtends en blijf nog even op één oor liggen of ’s avonds als je naar bed gaat. In de dagen hierna zal het oorsmeer vanzelf uit je oren vallen.

Wanneer oren schoonmaken

Voor sommige mensen is het schoonmaken van de oren een rustmomentje, maar het is dus niet altijd nodig. Hoe weet je wanneer het wel tijd is om je oren van het oorsmeer te ontdoen? Enkele symptomen zijn: gehoorverlies, het gevoel dat je oor verstopt is, oorpijn of suizen of zoemen in de oren. Sommige mensen kunnen zich ook duizelig en misselijk voelen als ze te veel oorsmeer in hun oren hebben. Zijn deze symptomen na vijf dagen nog niet verdwenen en heb je al een oliebadje geprobeerd? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Lees ook: Dit is hoe vaak je je oorbellen op z’n minst moet schoonmaken

Bron: The Sun | Beeld: iStock, daizuoxin