7x ‘stenen’ in je lichaam waar veel last van kan hebben


Stenen in je lichaam kunnen voor pijnlijke gezondheidsklachten zorgen

Het klinkt gek, stenen in je lichaam. Toch zijn er maar liefst zeven verschillende soorten die voor pijnlijke klachten kunnen zorgen. Eén van de bekendste is dan waarschijnlijk het hebben van tandsteen. Toch zijn er ook nog zes andere vormen van stenen zoals amandelstenen en maag- en darmstenen. Tijd om alle mogelijke ‘stenen’ in je lichaam eens op een rijtje te zetten!

Herken deze stenen op tijd zodat je pijnlijke gezondheidsklachten in de toekomst kunt voorkomen.

Stenen

Een groot deel van deze aandoeningen zijn al te voorkomen door een gezonde levensstijl aan te houden en gevarieerd te eten. Het nadelige van bepaalde stenen in je lichaam is dat de gezondheidsklachten vaak klein beginnen, waardoor je niet altijd door hebt wat er met je aan de hand is. Blijven de klachten onbehandeld, dan kan dit ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Belangrijk om de zeven onderstaande stenen tijdig te herkennen.

Tandsteen

We noemden tandsteen al eerder. Deze verkalkte en verkleurde tandplak op het gebit kan als het onbehandeld blijft erg vervelend zijn. Tandsteen ontstaat vaak door restjes voedsel, speeksel en bacteriën die in de mond zitten. Wanneer tandplak niet dagelijks wordt weggehaald, kan dit plak gaan verkalken en ontstaat er tandsteen. De tandarts kan zeer gemakkelijk het overtollige tandsteen van je gebit verwijderen. Stel je de afspraak bij de tandarts uit? Dan kan tandsteen uiteindelijk leiden tot ontstoken tandvlees en gaatjes.

Nierstenen

Onze nieren werken als een soort filter dat afvalstoffen uit ons bloed haalt en dit doorsluist als urine naar de blaas. Bij een ophoping van afvalstoffen kunnen deze gaan kristalliseren waardoor er nierstenen ontstaan. Zonder dat je het doorhebt kunnen nierstenen al jaren in je lichaam zitten voordat dit klachten kan opleveren. Raakt de niersteen los en blokkeert het de urineleider dan kun je pijnlijke krampen krijgen. Andere symptomen van nierstenen zijn misselijkheid, bloedverlies en een stinkende urine. Bij veel mensen helpt het om veel water te drinken waardoor je de niersteen er vanzelf uit plast. Is sommige gevallen werkt dit niet en kun je het beste direct een afspraak maken bij de huisarts.

Blaasstenen

Mensen die littekenweefsel of oneffenheden hebben in de blaas kunnen last krijgen van blaasstenen. Blaasstenen ontstaan door urine dat na het plassen achter blijft in de blaas of het kan een verplaatste niersteen zijn. Symptomen van blaasstenen zijn een pijnlijk en branderig gevoel tijdens het plassen. Het is belangrijk om deze stenen te laten verwijderen, omdat het tot infecties en andere complicaties kan leiden. In het ziekenhuis kan een uroloog de steen via de plasbuis verwijderen. Bij grotere stenen moeten mogelijk via een buikoperatie verwijderd worden.

Benieuwd naar de andere vier soorten stenen? Kijk dan snel op de volgende pagina!

Pagina 1/2