Aan deze symptomen kun je gordelroos herkennen

gordelroos

En we delen ook wat je kunt doen als je gordelroos hebt

Heb jij last van een brandende, rode uitslag die ook nog eens jeukt of pijn doet? Dan zou je weleens gordelroos kunnen hebben. Wij leggen je uit waaraan je dit kunt herkennen én hoe je het leed iets kunt verzachten. 

Gordelroos

Als eerst is het natuurlijk goed om te weten wat gordelroos precies is. Gordelroos wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. Dat zegt je misschien niet zo snel iets, maar dit is hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Als jij al eens waterpokken hebt gehad, dan blijft dit virus achter in je lichaam – zonder actief te zijn. Toch kan het virus later weer actief worden. Dit gebeurt vooral bij mensen met een lagere weerstand en ouderen. Ook zijn vrouwen er iets gevoeliger voor dan mannen.

Besmettelijk

Net als waterpokken, is gordelroos van mens op mens overdraagbaar en daarmee dus ook besmettelijk. Weliswaar kun je er een ander geen gordelroos mee geven, maar je kunt er iemand wel waterpokken mee geven – als diegene dat nog niet heeft gehad. Vanaf twee dagen voordat je de blaasjes krijgt tot een week erna ben je besmettelijk, ook via je speeksel.

Symptomen van gordelroos

Het is dus belangrijk om op tijd door te hebben of je gordelroos hebt. Waar kun je dat nou aan herkennen? Gordelroos begint vaak eerst met tintelingen, jeuk en een hevig stekende of brandende pijn aan de huid of zenuwen. Na een paar dagen ontstaan er blaasjes op de huid, meestal rondom de taille of buik als een soort ‘gordel’. Na zo’n tien tot veertien dagen drogen deze blaasjes op en vormen ze korstjes. Toch betekent dit niet altijd dat de klachten voorbij zijn. Sommige mensen houden nog steeds last van tintelingen en (zenuw)pijn op de plekken waar de gordelroos zat.

Gevaarlijk

Het is geen pretje om gordelroos te hebben. Toch verloopt de infectie in de meeste gevallen redelijk onschuldig en gaat het binnen een paar weken vanzelf weer weg. Dit kan echter van persoon tot persoon verschillen. Vooral voor mensen op leeftijd en met een verzwakte gezondheid is het oppassen geblazen. Neem daarom bij ernstige klachten, zoals hevige pijn of blaasjes rond de ogen, direct contact op met de huisarts.

Wat te doen?

Als je niet dusdanig erge klachten hebt, zit er niets anders op dan af te wachten tot de infectie afneemt en de wondjes vanzelf genezen. Er is een aantal dingen dat je kunt doen om de pijn wat te verlichten. Zo kun je de plekken luchtig afdekken met wat verbandgaas. Zo zorg je ervoor dat de huid niet tegen je kleding schuurt. Ook kan het helpen om pijnstillers, zoals paracetamol, te slikken. Anderen zweren erbij om zwavelzinkolie op de blaasjes te smeren. Dit zou ervoor zorgen dat de blaasjes sneller drogen, waardoor je minder besmettelijk bent voor je omgeving.

Lees ook: Dit meisje kreeg van één op andere dag heftig uitslag op haar lichaam: dit was de oorzaak

Bron: Margriet, RIVM | Beeld: Unsplash