Deze symptomen kunnen wijzen op een versleten heup

symptomen versleten heup

Artrose in de heup komt vooral bij ouderen veel voor

Een versleten heup is voor veel ouderen geen zeldzaam kwaaltje. Waar je vroeger nog fanatiek over het voetbalveld rende of grote fietstochten maakte, gaat dat voor veel ouderen niet zo soepel meer. Maar waar herken je heupartrose aan? Dit zijn de meest veelvoorkomende symptomen van een versleten heup.

Heupartrose

In een mensenleven heeft je heupgewricht behoorlijk wat schokken op te vangen. Het is dan ook niet zo gek dat heupartrose na knieartrose de meest voorkomende vorm van artrose is. Maar wat is een versleten heup precies? Bij een versleten heup is het kraakbeen dat tussen het dijbeen en de kom van het bekken zit, versleten of zelfs verdwenen. Bij het ouder worden neemt de kwaliteit van het kraakbeen af, maar dit hoeft niet gelijk voor problemen te zorgen. Bij artrose wordt het kraakbeen echter dunner, zachter en brokkelig. Op den duur kunnen de gewrichten niet meer soepel langs elkaar glijden, waardoor pijn en stijfheid kunnen ontstaan.

Oorzaken

Hierboven werd ouderdom al genoemd als een van de oorzaken van een versleten heup. Hoewel dit in veel gevallen zo is, zijn er ook andere oorzaken aan te wijzen. Zo hebben vrouwen meer kans op heupartrose en speelt ook erfelijkheid een rol. Ook overgewicht en intensief sporten kunnen het ontstaan van artrose beïnvloeden.

Ga naar de volgende pagina voor de symptomen die erop wijzen dat je een versleten heup hebt.