Via ons hoofd verliezen we de meeste warmte: feit of fabel?

warmte

Zorgt een koud koppie voor een koud lijf?

Op koude dagen hoor je het ouders vaak tegen hun kinderen zeggen: doe een muts op, want via je hoofd verlies je de meeste warmte. Er wordt vaak beweerd dat we 40 tot 50 procent van onze lichaamswarmte via ons hoofd kwijtraken. Is dat echter wel zo? Wij vertellen je er meer over.

Verschillende percentages

Al in 2009 bogen enkele Amerikaanse onderzoekers zich over dit vraagstuk. Verlies je de helft van je lichaamswarmte als je jezelf volledig warm aankleedt, maar vervolgens geen muts opzet? Heeft je hoofd echt zo’n groot aandeel in het verliezen van warmte? Uit het onderzoek kwam naar voren dat je maar 7 tot 10 procent van je lichaamswarmte via je hoofd verliest. Dat percentage ligt dus een stuk lager dan vaak wordt beweerd.

Ook als je in badpak naar buiten zou gaan op een koude dag, zou je maar 7 tot 10 procent van je lichaamswarmte verliezen via je hoofd. Je krijgt het dan natuurlijk wel koud, maar dat komt doordat de rest van je lichaam amper bedekt is en dus ook zorgt voor warmteverlies. Kleed je je lekker warm aan maar vergeet je een muts, dan is er dus geen man overboord: je lichaam houdt zichzelf dan prima op temperatuur.

Experimenten van vroeger

Hoe komen mensen dan aan die 40 tot 50 procent die vaak worden genoemd? Waarschijnlijk is die bewering een gevolg van experimenten die het Amerikaanse leger in de jaren ’50 uitvoerde. Voor die experimenten trokken proefpersonen een volledig pooluitrusting aan, maar bedekten ze hun hoofd niet. Ze brachten vervolgens aardig wat tijd door in vrieskou. Uit die experimenten trok men destijds de conclusie dat de meeste warmte via het hoofd verloren werd. De rest van het lichaam van de proefpersonen was immers prima bedekt, maar ze hadden het tóch koud.

Toch maar een muts mee

Inmiddels is die bewering dankzij nieuw onderzoek dus ontkracht. Toch raadden de onderzoekers in 2009 al aan om voor de zekerheid wel altijd een muts op te zetten. Ze benadrukten daarbij dat het opzetten van een muts niet alleen zorgt voor extra bescherming van je hoofd en gezicht, maar dat je ook minder risico loopt op onderkoeling. Beter het zekere voor het onzeker nemen dus!

Lees ook: Van loopneus tot droge lippen: alle winterkwaaltjes uitgelegd

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pixabay