Waarom is het soms zo moeilijk om gedisciplineerd te zijn?

gedisciplineerd

Er blijken meerdere verklaringen voor te zijn

Doorgaans lukt het je om overal op tijd te komen en alles te doen wat er van je wordt verwacht. Toch kun je het soms even niet opbrengen. Herkenbaar? Veel mensen hebben af en toe last van verminderde wilskracht. Waar komt dat eigenlijk door? En wat kun je doen als je in zo’n dip zit?

De wilskracht is op

Een van de situaties waarin mensen wilskracht verliezen, is als ze daarvoor lange tijd gedisciplineerd zijn geweest. Heb je alles gedaan wat je die dag wilde doen of is het juist gelukt om een slechte gewoonte bij jezelf weg te houden? Dan is de kans groot dat je aan het eind van de dag door je wilskracht heen bent en toch ergens aan toegeeft. In 2005 ontdekte men bij de Australische Macquarie University bijvoorbeeld dat studenten die hard studeerden voor hun tentamens, daarnaast meer junkfood aten. Twee jaar later bleek uit onderzoek van de Florida State University dat mensen die op dieet zijn sneller overspel plegen. Zelfbeheersing kost inspanning. Iedere keer dat je jezelf weet te beheersen, kost dat discipline. Dat is de reden dat die discipline vooral aan het begin van de dag merkbaar is.

Mislukte poging

Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn: je hebt een poging gedaan die is mislukt, dus doe je daarna ook niet meer je best. Als je je bijvoorbeeld hebt voorgenomen om eerder op te staan maar dat mislukt is, groeit de kans dat je de wekker de volgende dag weer op je ‘gewone’ tijd zet. Schaamte, schuld en zelfkritiek zijn allemaal slecht voor je wilskracht. Om je weer goed over jezelf te voelen, neem je dan je toevlucht tot een oude slechte gewoonte. In plaats daarvan is het verstandiger om jezelf voor je ‘misstap’ te vergeven en de volgende dag te proberen om de draad weer op te pakken.

Glucosegebrek

Zelfbeheersing slurpt dus energie. Zodra je een glucosegebrek hebt, weigert je lichaam zich nog in te spannen voor je wilskracht. Een onderzoek van de University of South Dakota uit 2010 liet zien hoe dat werkt. Proefpersonen kregen de keuze: of meteen 120 euro krijgen, of wachten tot volgende maand en dan 450 euro krijgen. Degenen met een lage bloedsuikerspiegel kozen sneller voor onmiddellijke bevrediging in de vorm van het klein geldbedrag. Degenen die van tevoren frisdrank hadden gedronken, kozen voor de langetermijnoptie. Door ervoor te zorgen dat je voedzaam eet en drinkt, wordt het makkelijk om je wilskracht gedurende de dag vast te houden.

Ermee geboren

Tot slot kan er sprake zijn van aanleg. Dit kwam mooi naar voren tijdens een onderzoek uit de jaren ’70 aan Stanford University. Daarbij kregen peuters marshmallows voorgeschoteld, waarna de onderzoeker de kamer uit liep. De kinderen moesten wachten tot hij terug was voor ze de marshmallow mochten opeten. Sommige lukte dat uitstekend, anderen aten de marshmallows meteen op. Diezelfde kinderen werden als volwassenen opnieuw onderzocht. Degenen die als peuters de verleiding niet konden weerstaan, bleken als volwassene ook slechter te scoren op zelfbeheersingstaken. De conclusie was dan ook dat de ene persoon van nature impulsiever reageert op bepaalde triggers. Voor sommigen van ons is wilskracht dus simpelweg niet het sterkste punt.

Lees ook: 7 tips om zelfs het kleinste halletje op te fleuren

Bron: Quest | Beeld: Unsplash, Brett Jordan