Draag je vaak een zonnebril? Op dit moment van de dag kun je ‘m beter niet dragen

zonnebril krassen trucje

Het dragen van een zonnebril heeft meer impact op je ogen dan je zou verwachten

Tijdens de zonnige zomerdagen beschermen we onze huid door ons goed in te smeren. Zonnebrand met een hoge factor helpt dan ook tegen het verbranden. Daarnaast beschermen we onze ogen ook tegen de felle zonnestralen door een zonnebril te dragen. Maar wist je dat het dragen van een zonnebril niet altijd goed is voor je ogen?

Er is een bepaald tijdstip op de dag dat je beter geen zonnebril kunt dragen.

Oogbeschadiging

In het 2014 gepubliceerde onderzoek van het US National Eye Institute is gebleken dat uv-straling de eiwitten in de ooglens dermate kan beschadigen. Na verloop van tijd kan het zelfs de oogaandoening staar veroorzaken. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat uv-schade het risico op maculaire degeneratie, een belangrijke oorzaak van leeftijdsgebonden blindheid, kan verhogen. Kortdurend oogletsel, genaamd fotokeratites, kan ook door de zon veroorzaakt worden. Dit veroorzaakt vaak tijdelijke blindheid of vlekkerig zicht bij mensen.

Zonneschade

De Amerikaanse oogarts Rebecca Taylor legt aan Time Magazine uit hoe het zit. “Het probleem van ultraviolette straling is dat je het niet kunt zien. Maar wanneer je geen bescherming draagt, dringt het direct het oog binnen en de oogstructuren zijn daar zeer gevoelig voor”, aldus Taylor. Ook zijn er bepaalde factoren die zonneschade aan ogen kunnen vergroten. “Zo kunnen water, sneeuw en autoruiten ervoor zorgen dat zonlicht gereflecteerd wordt. Op die manier krijgen je ogen een dubbele dosis uv-stralen te verwerken”, legt dr. Stephen Foster van de Harvard Medical School uit. “Ook op grotere hoogtes zijn de stralen van de zon sterker en nemen de bijbehorende oogrisico’s toe.”

UVA en UVB-bescherming

Belangrijk om op te letten bij de aanschaf van een zonnebril is de UVA- en UVB-bescherming die hij biedt. Kijk daarom altijd op het label of de bril voor 99 tot 100 procent beschermt tegen deze stralingen. De prijs maakt vaak geen verschil, maar de grootte van de glazen wel. “Hoe groter, hoe beter”, stelt Taylor. “Met kleine, ronde John Lennon-brillen krijg je verspreide stralen die van alle kanten binnenkomen, deze biedt dus niet veel bescherming.”

Geen zonnebril

Wil je je ogen dus zo lang mogelijk gezond houden, draag dan buitenshuis zo veel mogelijk een goede zonnebril. Er is echter één moment op de dag waarop je beter geen zonnebril kunt dragen. Het is namelijk gebleken uit onderzoek dat mensen die ’s ochtends veel worden blootgesteld aan fel (zon)licht, vaak ’s nachts beter kunnen slapen. De reden is de invloed die ochtendlicht op ons bioritme heeft. Door een zonnebril in de ochtend te dragen, kan dit proces verstoord worden. Oogarts Foster raadt daarom aan om tot een uur of 9 à 10 in de ochtend geen zonnebril buiten te dragen, mits je niet direct in de zon staart en de zon niet te fel is om schade aan te richten.

Lees ook: Lelijke krassen op je zonnebril? Met dit makkelijke trucje haal je ze er zo weer af

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Time Magazine, Margriet | Beeld: Pxhere