10 tips om van huisstofmijt af te komen

huisstofmijt
Zo verminder je huisstofmijt in je huis

Huisstofmijt, we hebben ze allemaal in huis. De een heeft er geen last van, maar door allergieën kunnen de beestjes flink wat overlast verzorgen. Er leven miljoenen van deze kleine beestjes in je bed, tapijt, bank en kussens. Ze kunnen 200 keer hun eigen lichaamsgewicht in rommel achterlaten waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Ben jij er gevoelig voor? Dan kunnen deze tips helpen om van huisstofmijt af te komen. Helemaal weg gaan ze nooit, maar je kunt het aantal mijten wel verminderen.

Geen fris onderwerp.

1. Verschoon je bed

Nummer één op de lijst is met stipt je bed verschonen. Het klinkt zo logisch, maar toch schiet het er bij veel mensen bij in. Je warme, vochtige bed is een heerlijke broedplaats voor huisstofmijt en ze zien jouw huidschilfers als een lekker hapje. Gelukkig kunnen mijten niet tegen hoge temperaturen, dus was je beddengoed op 60 graden om ze te doden. Hiermee verwijder je ook hun uitwerpselen en je eigen huidschilfers. Een rondje in de droger doet ook wonderen. Wekelijks je beddengoed wassen is noodzakelijk!

2. Gebruik een anti-allergie matras

Omdat je je matras natuurlijk niet vaak wast (of ooit!?) zitten er tot wel een miljoen huisstofmijten in. Zelfs de schoonste matrassen zijn de thuishaven voor deze beestjes. Wil je dit aantal graag inperken, dan doe je er goed aan om een anti-allergie matras te kopen. In dit matras gedijen de mijten minder goed, dus ze zullen er minder in voorkomen. Vind je dit een te grote uitgave? Er zijn ook anti-allergene matrashoezen die je kunt gebruiken om een laag te creëren tussen jouw en de huisstofmijt.

3. Maak je bed niet op

Ja, het staat rommelig. Ja, het gaat waarschijnlijk volledig tegen je principes in. Maar, je bed níét opmaken is eigenlijk veel beter voor je! Hierdoor kan je matras beter luchten en verdampt eventueel vocht dat je ’s nachts uitscheidt. Huisstofmijt drinkt geen water zoals wij en andere zoogdieren dat doen, maar ze absorberen het door de lucht. Daarom zitten ze graag op een licht vochtige plek, zoals je bed. Je kunt beter je dekbed opvouwen en aan het voeteneind leggen zodat je matras kan luchten.

4. Gooi donzen kussens en dekbedden weg

100 procent zeker is het niet, maar in het verleden werd er vaak gedacht dat donzen kussens en dekbedden de ideale plek waren voor huisstofmijt. Dit komt ook omdat je synthetische exemplaren in de was kunt gooien en zo dus de beestjes kunt doden. Aan de andere kant zweet je meer door synthetische dekens, dus het heeft voor- en nadelen. Ben je echt allergisch, dan kan het in ieder geval helpen om hypo-allergene exemplaren aan te schaffen.

5. Verruil tapijt voor laminaat

Net als je bed is je tapijt een hemel voor huisstofmijt. De dode huidcellen van jou en je eventuele huisdieren komen geheid in je tapijt terecht, waar huisstofmijt lekker van kan eten. Ben je allergisch of gevoelig, dan is het verstandig om zo weinig mogelijk aantrekkelijke plekjes voor huisstofmijt in te richten, dus weg met dat tapijt! Laminaat, parket of tegels zijn in dit geval een betere keuze. Vind je het ongezellig om totaal geen tapijt te hebben, kies dan voor een laagpolig exemplaar en laat hem regelmatig schoonmaken of gebruik een spray die huisstofmijt doodt.

Meer tips om huisstofmijt op afstand te houden? Lees dan verder op de volgende pagina.


Pagina 1/2