5 stooktips voor je houtkachel

Veilig vuur maken doe je zo

Er is niets wat voor meer sfeer zorgt in de woonkamer dan een mooie houtkachel. Een kachel is een echte eyecatcher in de ruimte en zorgt direct voor een knus gevoel. Daarnaast voorziet een haard je in de winter natuurlijk ook van de nodige warmte. Met slechts een paar houtblokken breng je je huisje binnen no time op een behaaglijke temperatuur. Voetjes omhoog, flesje wijn of een goed boek erbij en genieten maar! Hoewel het aansteken van een houtkachel niet erg ingewikkeld lijkt, is het wel heel belangrijk om te weten hoe je het op een veilige manier kunt doen. De vijf onderstaande stooktips helpen je hierbij!

Met deze vijf tips steek je je kachel op een veilige manier aan én zorg je ervoor dat hij zo min mogelijk schadelijk stoffen uitstoot.

Houtkachels

Houtkachels worden allang niet meer alleen gebruikt om warmte te creëren. Tegenwoordig zijn ze ook erg in trek als decoratie, omdat ze voor een hoop gezelligheid in de woonkamer zorgen. Wanneer je de open haard aansteekt, vervult deze je huis van een knusse, warmoranje gloed. Maar ook wanneer de kachel uit staat, zorgt hij voor een hoop sfeer. Met een mand houtblokken en een stoel met plaid ernaast, tilt hij je interieur direct naar een hoger niveau. Vandaag de dag zijn er dan ook talloze mooie houtkachels verkrijgbaar, zoals op Droomkachels.nl

De kachel aansteken

Het aansteken van een houtkachel lijkt niet ingewikkeld, maar het is wel belangrijk om te weten hoe je het op een veilige manier kunt doen. Het gaat als volgt in zijn werk: eerst leg je kleine houtjes los op een paar proppen papier en die steek je aan. Let op dat je nooit spiritus of andere vloeibare brandstoffen gebruikt om de kachel aan te steken, deze kunnen namelijk tot ontploffingen of steekvlammen leiden! Wanneer je een kleine vlam hebt gecreëerd, leg je grotere stukken hout op het vuur. Stapel niet te veel hout tegelijk op elkaar, maar vul regelmatig bij. Zo kan er voldoende zuurstof bij het vuur komen en kan de haard op volle capaciteit branden. Wees ook voorzichtig bij het doven van het vuur. Dit veroorzaakt namelijk onvolledige verbranding en dat brengt schadelijke gassen met zich mee. Laat het vuur daarom zo lang mogelijk uitbranden. Doof het vuur vervolgens helemaal met zand en laat het niet nasmeulen! Hierdoor kunnen namelijk ook schadelijke gassen ontstaan.

Stooktips

Deze vijf tips helpen je om je houtkachel zo veilig mogelijk te laten branden:

  1. Laat minimaal één keer per jaar de schoorsteen van je kachel vegen en controleren. Bij het stoken van het hout komen onverbrande deeltjes in het rookkanaal en deze zorgen voor vervuiling. Daarnaast kan uit de rook een aanslag ontstaan die schoorsteenbrand kan veroorzaken. Door de schoonsteen jaarlijks te laten vegen, voorkom je dit.
  2. Mocht er een schoorsteenbrand ontstaan, sluit dan direct de luchttoevoer naar de houtkachel af. Doof het houtvuur met zand. Gebruik in elk geval geen water, dat kan ontploffingen geven!
  3. Maak de open haard nooit schoon met een stofzuiger! De stofzuigerzak is zeer brandbaar en kan binnen de kortste keren vlam vatten.
  4. Probeer niet of weinig te stoken met mistig of windstil weer. In deze gevallen is de kans namelijk groter dat er plaatselijk rook blijft hangen. Dit leidt tot extra luchtvervuiling.
  5. Ventileer extra wanneer de houtkachel brandt, hiermee voorkom je ophoping van schadelijke gassen.

Lees ook: 5 manieren om rookgeur permanent te verwijderen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Droomkachels.nl | Beeld: Pexels