6 fouten die iedereen maakt bij het gebruiken van de oven

oven

Dit wist je nog niet over het gebruik van de oven

Praktisch iedereen heeft wel een oven in huis. Of je hem nu gebruikt om te oefenen voor Heel Holland Bakof hem alleen gebruikt om diepvriespizza in op te warmen, geen enkele thuiskok kan zonder. Wat je niveau ook is, deze zes tips over hoe je een oven opwarmt, schoonmaakt en optimaal gebruikt moet iedereen weten.

Van sommige dingen sta je versteld.

Voorverwarmen

Je kent het wel, je komt thuis van een lange dag werken en wil snel een diepvriespizza of zelfgemaakte lasagne in de oven zetten. Helaas duurt het voorverwarmen soms erg lang, terwijl jouw maag boos aan het knorren is! Gelukkig is hier een hack voor. Als je oven een grillfunctie heeft, kun je deze een paar minuten op maximaal zetten (zo’n 3 tot 5 minuten). Schakel je oven daarna over op de stand die je wilt gebruiken en je zult zien dat-ie binnen een mum van tijd op temperatuur is.

Rooster

Veel mensen maken de fout om alle gerechten op dezelfde hoogte te verwarmen. Maar, ook al heb de oven goed voorverwarmd, hij is niet overal even heet. Veel ovens hebben warmte-elementen onder- en bovenin, dus waar je het rooster plaatst is erg belangrijk voor je gerecht. Je pizza en geroosterde groente kan bijvoorbeeld beter onderin, zodat de bodem lekker warm wordt. Lasagne en ovenschotels kunnen juist beter bovenin zodat de bovenkant mooi bruin kleurt. Koekjes en andere baksels kunnen het beste in het midden om gelijkmatig gaar te worden.

De grillstand

Veel mensen zijn huiverig voor de grillstand omdat je eten zo snel aanbrand. Toch kan de stand veel nut hebben en gerechten erg lekker en knapperig maken. Als je gebruik wilt maken van de grill kun je deze het beste eerst even uittesten. Door een paar sneetjes brood op een rij te leggen kun je ontdekken waar je grill het warmst is. De plek waar de boterhammen het knapperigst zijn is de beste plek om te grillen. Een andere tip is om tijdens het grillen je ovendeur een beetje open te houden zodat de stoom kan ontsnappen. Dit voorkomt klef eten.

Roosteren

Misschien rooster je weleens groente in de oven. De oven moet heet zijn om lekkere knapperige randjes op je groente te krijgen en we vertelden al dat groente het beste laag in de oven geroosterd kan worden. Maar wist je dat je ook gewoon een ovenplaat of ovenschaal helemaal onderin de oven kunt zetten? En dan bedoelen we echt de bodem. Als je je groente hier roostert krijgt het direct de hitte van onderen waardoor de randjes lekker knapperig worden.

Schoonmaken

Het kan soms flink lastig zijn om een ovenplaat of gietijzeren pan schoon te maken. Wist je dat dit heel makkelijk gaat in de oven? Zet de gietijzeren pan een uur lang op de kop op een rooster op 200 graden. Laat afkoelen en je kunt het vet er zo afschrapen.

Aluminiumfolie

Een vieze oven schoonmaken is geen leuk klusje, dus sommige mensen besluiten dit te voorkomen door de bodem van de oven te bekleden met aluminiumfolie. Dit is echter een slecht idee, aangezien dit de hitte kan blokkeren of juist kan reflecteren. Hierdoor bakt je eten niet goed, maar zo kun je ook je oven beschadigen. Ook kan de hitte hierdoor opstoppen en vlam vatten. Niet doen dus!

Lees ook: Deze acht dingen kun je allemaal schoonmaken met azijn

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Mashed | Beeld: osseous op Foter.com / CC BY