Auto wassen? Wacht nog maar even: buien met Saharazand in aantocht

Vanwege het Saharazand kun je beter nog maar even wachten met het opruimen en poetsen

Na een prachtig paasweekend te hebben gehad, kunnen we de komende dagen ook nog even genieten van de zon. Een uitstekend moment om te tuineren en om de auto eens flink in de was te zetten. Toch kun je hier beter nog maar even mee wachten. Er bestaat namelijk een grote kans dat je in de loop van de week opnieuw moet beginnen met poetsen…

Boven Nederland ligt momenteel een grote wolk met Saharazand.

Saharawolk boven Nederland

Volgens Weeronline merken we, zolang het droog blijft, aan de extra rode kleuren bij zonsopkomst en zonsondergang dat de Saharawolk boven Nederland hangt. Overdag zal de lucht daarom ook niet strakblauw zijn. Volgens de laatste verwachtingen bestaat de kans dat het vanaf morgen weer gaat regenen (en onweren), wat ervoor zorgt dat het Saharazand naar beneden komt. Het gevolg: vieze tuinmeubelen en auto’s.

Stof

De Saharazand is de afgelopen dagen op grote hoogte in de atmosfeer aangevoerd door een zuidelijke stroming. Het gaat om de allerkleinste zanddeeltjes die over ons land komen en daarom wordt het zand ook wel ‘Saharastof’ genoemd. Vanuit Marokko, Algerije en Tunesië wordt de stof via Spanje, Italië en België naar Nederland doorgestroomd. Het Saharazand zal vanaf donderdag via het noordoosten ons Nederlandse luchtruim uit zijn. In de vroege ochtend kunnen donderdag nog buien voorkomen in het noordoosten, wat zorgt dat mogelijk regendruppels vermengd met Saharazand kunnen neerdalen. Later op de dag is er meer kansen op grote buien, maar naar alle waarschijnlijkheid is het zand dan al weggetrokken.

Hoger in de atmosfeer

Omdat het stof op grote hoogte in onze atmosfeer zit, is het niet schadelijk voor onze gezondheid. Het stof zit in het Middellandse Zeegebied wel op leefniveau. In deze gebieden is daarom ook vaak sprake van slechte luchtkwaliteit door het Saharazand. Hoe verder het stof naar Noord-Europa trekt, hoe hoger het in de atmosfeer terecht komt.

Lees ook: Met deze planten en bloemen maak je je tuin hooikoortsvrij

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Flair | Beeld: Wikimedia Commons, Tangopaso