Zo heelt je huid sneller als je bent verbrand

zonnebrand verbrand

Ook als je huid al een beetje zon gewend is, is het belangrijk om je altijd in te smeren

Tja, iedereen vergeet weleens wat. De een vergeet waar de sleutels liggen en weer een ander vergeet de sleutels mee te nemen. Iedereen verzuimt weleens wat mee te nemen, kan gebeuren. Iets wat je echter echt niet mag vergeten als het mooi weer is, is de zonnebrandcrème. Als de zon schijnt en je vergeet je in te smeren kan dit consequenties hebben. Zo loop je een hoger risico op huidkanker en kun je er rood uitzien of zelfs verbranden.

Smeer je altijd goed in als je de zon in gaat.

Herstellen

Ook als je je wel hebt ingesmeerd, kun je alsnog verbranden. Zo is het belangrijk om te onthouden dat je je minstens elke twee uur opnieuw moet insmeren. En als je na het insmeren ook weer hebt gezwommen, moet je je huid opnieuw insmeren. Maar hoe lang duurt het voordat je huid weer is hersteld nadat je bent verbrand? Dat hangt er vanaf. Zo weet dermatoloog Debra Wattenberg. “Hoeveel zon je huid heeft gehad, bepaalt hoe lang het duurt voordat je huid is hersteld”, vertelt ze aan Good Housekeeping. “In principe doodt de zon de bovenste laag van je huidcellen en wordt de DNA beschadigd. Er moeten nieuwe, gezonde huidcellen komen voordat je huid weer is hersteld.”

Duur

Als je even in de zon bent geweest en een geïrriteerde huid hebt, kan het twee tot drie dagen duren voordat dit is weggetrokken. Lag je uren in de zon en ben je behoorlijk verbrand? Dan kan het tot wel twee weken duren voordat je huid is hersteld. Soms kan iemand zo erg verbrand zijn dat diegene blaren of koorts krijgt of het erg koud heeft. In dit geval kun je het beste een arts raadplegen.

Hoe gaat het sneller over?

Helaas bestaan er geen wondermiddelen waardoor je huid meteen herstelt. Wel zijn er manieren waardoor je ervoor kunt zorgen dat je huid net ietsje sneller weer de oude wordt.

  • Maak een koud kompres: week linnen of katoenen doeken in koud water en leg deze op je huid. Om je huid nog een extra handje te helpen kun je ook kompressen maken door de doeken in koude, groene thee of kamille-thee te drenken. Dit biedt de huid verkoeling en voedt het ook.
  • Smeer aftersun: aftersun is geen wondermiddel, maar het verzacht de huid na het zonnen en ondersteunt het herstel van je huid.
  • Niet krabben: als je bent verbrand, kun je ook een vervelende jeuk ervaren. Weersta de drang echter om te krabben. Als je krabt, gaat het herstel alleen maar langer duren.
  • Trek niet aan velletjes: ook als je niet bent verbrand, kun je gaan vervellen. Peuter niet aan deze velletjes! Je kunt daardoor het risico op littekens vergroten. Als je vervelt is dit een natuurlijke manier om je dode huidcellen te verwijderen. Je huid vervelt niet overal met dezelfde snelheid en daardoor kun je je huid beschadigen als je de velletjes er te snel aftrekt.

Voorkomen is beter dan genezen, smeer je daarom altijd goed!

Lees ook: 50, 30 of 15: deze zonnebrandfactor past het beste bij jouw huidtype

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Goodhousekeeping, Nivea | Beeld: Commons Wikimedia, Kelly Sue DeConnick