Pas op voor eikenprocessierups: honden kunnen ernstige wonden oplopen

eikenprocessierups honden

De ‘allergische’ reactie van deze rups kan zelfs dodelijk zijn voor dieren

We worden de afgelopen tijd in Nederland geteisterd door de eikenprocessierups. Deze kleine, harige rupsjes lijken sinds de jaren negentig steeds meer en meer toe te nemen in ons land. Vele mensen hebben zich de afgelopen periode in het ziekenhuis of bij de huisarts gemeld met klachten, variërend van jeuk tot koorts en algehele malaise. De brandharen op deze rups zijn echter niet alleen gevaarlijk voor de mens.

De eikenprocessierups kan ernstige verwondingen aanbrengen op dieren, met soms zelfs dodelijke gevolgen.

Gevaarlijke brandharen

De eikenprocessierups komt het meeste voor, zoals de naam al doet vermoeden, in de eikenbomen. In de maanden april en mei komen deze jonge rupsen uit. Bij de derde vervellingen ontwikkelen deze kleine rupsen de gevaarlijke brandharen. In de periode vanaf half mei tot juni komen er steeds meer gezondheidsklachten van mensen als het gevolg van het verwaaien van zowel de haartjes als de lege nesten in juli en september. Niet alleen moeten wij hiervoor oppassen, ook lopen onze dierbare huisdieren gevaar wanneer ze in contact komen met deze brandharen.

eikenprocessierups
Beeld: Eikenprocessierups – Wikipedia 

Symptomen eikenprocessierupsen

De kleine haartjes die van de eikenprocessierups afkomen zijn 0,1 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er gemiddeld honderdduizend tot soms wel een miljoen op z’n kleine lichaampje zitten. Wanneer de rups zich bedreigt voelt worden de pijlvormige haartjes als het ware afgeschoten. Doordat de haartjes zo klein zijn, kunnen ze gemakkelijk de huid, luchtwegen en ogen doordringen. Deze zorgen voor irritatie, jeuk en rode uitslag met zwellingen. In ernstige gevallen kan het soms zelfs ontstekingen, branderige ogen en geïrriteerde luchtwegen veroorzaken. Ook koorts en algehele malaise komen voor. Krabben of wrijven biedt geen uitkomst, de haartjes worden er alleen door versleept naar de rest van uw lichaam.

Ook dieren kunnen ernstig in gevaar lopen zodra ze in aanraking zijn geweest met de brandharen van deze rups. Lees op de volgende pagina de symptomen en de behandeling.

Pagina 1/2