Zo regel je gedeelde geldzaken met je partner

Hoe kun je het beste omgaan met gezamenlijke kosten en doelen?

Voor sommigen vanzelfsprekend, voor anderen een enorme stap in een relatie: een gezamenlijke bankrekening afsluiten. Deel jij je geldzaken met je partner? Wij zetten op een rijtje hoe jullie samen de financiën gezond én gezellig kunnen houden.

Gedeeld potje

Een gezamenlijke rekening is in veel gevallen wel zo makkelijk. Vaste lasten als huur en boodschappen betalen jullie op deze manier samen zonder voortdurend heen-en-weer geldbedragen over te hoeven maken. Toch moet ieder stel zijn eigen weg vinden in het delen van een geldpotje. Het komt namelijk vrijwel nooit voor dat beide helften van het stel evenveel verdienen én evenveel uitgeven. Hoe houd je gedeelde geldzaken dan toch overzichtelijk (zonder elkaar in de haren te vliegen?)

Duidelijke grenzen

Allereerst is het belangrijk om te weten waar het gezamenlijke potje voor dient. Welke kosten betalen jullie samen? Gaat het alleen om de vaste lasten of worden ook verjaardagscadeaus, etentjes en abonnementen van de gezamenlijke rekening betaald? Bespreek met elkaar welke kosten jullie willen delen en voor welke uitgaven jullie je eigen portemonnee blijven trekken. Zo voorkom je misverstanden en bijbehorende slaande deuren.

Stel samen een doel

Vraag jezelf ook af of de rekening alleen bedoeld is om de dagelijkse uitgaven te bekostigen, of dat jullie ook samen willen sparen. Aan een droomvakantie, een koophuis of een pensioen hangen immers behoorlijke prijskaartjes die je misschien maar al te graag wilt delen. Als jullie samen willen sparen, stel dan ook een duidelijk doel. Hoeveel kunnen jullie per persoon inleggen? Hoeveel tijd is er nodig om dit doel te behalen?

Samen om tafel

Bespreken wat je met gezamenlijke geldzaken doet, is dus de allerbelangrijkste factor. Chris Manske, financieel planner, raadt stellen dan ook zeker aan eerst samen om tafel te gaan zitten, voordat ze naar bijvoorbeeld een boekhouder of hypotheekadviseur stappen. Zo’n financieel gesprek kan ook met je partner behoorlijk gevoelig liggen. Wel zo fijn als jullie er thuis alvast over hebben gesproken, en dat de emoties niet hoog oplopen wanneer jullie in gesprek zijn met een (peperdure) financieel adviseur. Manske stelt voor om de volgende vragen thuis met je partner te bespreken.

  • Willen we samen een doel bereiken, en zo ja wanneer? Hoe belangrijk is deze einddatum voor ons?
  • Liggen we op dit moment op schema om het doel op deze datum te bereiken?
  • Wat is ons plan als het niet lukt om voldoende te sparen? Welke doelen stellen we dan uit? Hebben we dezelfde prioriteiten?
  • Wat is ons budget? Wat zijn onze vaste lasten als hypotheek, terugbetaling van de studieschuld, auto, enzovoort?

Geef elkaar de ruimte

Zo’n financieel gesprek kan heel wat oprakelen. Geef elkaar af en toe de ruimte en tijd om even af te koelen voordat je verder gaat, adviseert Manske bij Well + Good. “Verwacht niet dat je samen deze reis kunt maken zonder enkele fout of misverstand.” Ook niet onbelangrijk: word niet boos op elkaar. Natúúrlijk is het lastig te verteren als het gespaarde geld besteed is aan voetbalkaartjes of nieuwe schoenen, maar probeer er respectvol over te praten. De kans is groot dat jullie anders juist steeds meer uitgaven voor elkaar geheim houden, waarschuwt Manske. Met als gevolg dat jullie kosten en spaardoelen een stuk onoverzichtelijker worden.

De hamvraag

Volgens Manske is er één vraag die partners elkaar moeten stellen om ook op financieel gebied een gelukkig koppel te zijn: wat zijn jouw financiële doelen en waarom? “Als beide partners dit van elkaar weten en elkaar begrijpen, is het een stuk makkelijker om alle details vast te leggen. Een van de grootste voordelen van geldzaken regelen met je partner is dat jullie over betekenisvolle dingen moeten gaan praten. Er zijn twee factoren die jullie leven samen bepalen: tijd en geld. Natuurlijk zijn er hoogte- en dieptepunten, maar stellen die samen hun geldzaken regelen, kunnen terugkijken en zeggen ‘dit hebben we samen bereikt’.”

Lees ook: Door deze zes stiekeme dingen zorgen winkeliers dat je meer geld uitgeeft

Bron: Well + Good | Beeld: Pexels