Met dit ene ingrediënt geef je je stekjes een goede groeistart

Grote kans dat het ingrediënt gewoon in je keukenkastje staat

We zetten maar wat graag de bloemetjes buiten, maar ook binnen staat een plantje of twee gezellig. Je kunt natuurlijk planten in de supermarkt kopen, maar je kunt ook een plantje stekken. En met dit ene ingrediënt vergroot je de kans dat je stekje uitgroeit tot een gezonde plant.

Honing

Heb je nog een potje honing in huis? Mooi! Honing is namelijk hét middel waarmee je je stekje een groeiboost kunt geven. Honing bevat namelijk bepaalde enzymen die de wortelgroei bevordert. Je zou het kunnen zien als een wortelhormoon.

Bevordert groei

Als je wilt stekken, kan een beetje honing ervoor zorgen dat de wortels sneller en beter groeien. Ook voorkomt het dat de wortels van je plantje te maken krijgen met schimmelproblemen. Onderzoek van University of Hawaii Master Gardener Program beaamt dat het bijenproduct een nuttige bijdrage kan leveren. “Honing toonde het vermogen om wortelgroei van bepaalde plantsoorten te bevorderen.” Wel plaatsten de onderzoeker een kleine kanttekening bij het onderzoek. “Maar het is niet zo succesvol als synthetische wortelhormonen.” Als je wortelgroei dus echt zo snel en zo goed mogelijk wilt promoten, kun je de dergelijke producten kopen in het tuincentrum. Als je echter wilt gaan voor een natuurlijk product, dan zit je met honing goed!

Wil je best eens honing gebruiken voor je stekjes? Dan kun je op drie manieren te werk gaan:

  • Dip het einde van het stekje dat je wilt planten in onverdunde honing. Plant het daarna in de grond.
  • Kook 400 milliliter water en voeg daar twee eetlepels honing aan toe. Laat daarna afkoelen. Dip hierin het uiteinde van het stekje en plant het stekje zoals je normaal ook zou doen.
  • Maak je stekje nat en rol het uiteinde in kaneelpoeder (ook dit helpt namelijk en bevordert de werking van de honing). Dip het stekje daarna in honing voordat je het plant.

Lees ook: Deze 21 tuinhacks besparen je veel tijd en geld

Bron: Balcony Garden Web | Beeld: Unsplash, Sophie Wrixon