Tips om het branden van kaarsen in huis zo veilig mogelijk te maken

kaarsen veilig branden

Alle do’s and don’ts waar je vanaf moet weten

De warme gloed van kaarslicht kan je huis ’s avonds een gezellige sfeer geven, maar het branden van kaarsen brengt ook risico’s met zich mee. Vooral als je de kaarsen niet op een veilige manier brandt, is er kans op brandgevaarlijke situatie. Er zijn een paar elementen waar je rekening mee kunt houden. 

Zet kaarsen niet op de tocht

Allereerst is het belangrijk om een goede plek te kiezen voor je kaarsen. Zet ze hierbij niet op de tocht. Dit niet alleen omdat ze dan minder gelijkmatig branden, maar ook omdat het kan leiden tot druipend kaarsvet. Daarnaast is de roet die hierbij vrijkomt ook schadelijk voor de gezondheid. Als een kaars te dicht in de buurt van andere meubelstukken staat, kan de tocht er zelfs voor zorgen dat hierop zwarte vlekken ontstaan.

Brand kaarsen in een geventileerde ruimte

Het wordt aanbevolen om kaarsen te branden in een goed geventileerde ruimte. Zorg ervoor dat de ventilatie, zowel mechanisch als natuurlijk, aan staat wanneer je de kaarsen aansteekt. Het openen van ventilatieroosters is sowieso een goed idee, zelfs bij koud weer. Een goede luchtcirculatie draagt niet alleen bij aan een gezondere omgeving, maar vermindert ook de kans op ophoping van rook en schadelijke stoffen door het branden van de kaarsen.

Laat de kaars gelijk 2 uur branden

Wanneer je de kaars voor het eerst aansteekt, is het het beste om deze twee uur lang te laten branden om de vorming van een tunnel te voorkomen. Zorg echter wel dat je ‘m op tijd weer uitblaast, zodat hij nooit langer dan vier uur brandt. Hoe langer de kaars aanstaat, des te groter de vlam wordt, en dit kan weer een brandgevaar vormen.

Houd de lont kort

Zorg dat de lont bij voorkeur tussen de één en een halve centimeter lang is. Dit zorgt voor een gelijkmatige verbranding van de kaars en bovendien komt er minder rook vrij. Een te lange lont kan resulteren in een hoge vlam.

Doe dit nooit

In 2022 gingen veel mensen op zoek naar alternatieve verwarmingsmethoden voor hun huis, vanwege de flinke stijging van de gasprijzen. In een poging om tot creatieve oplossingen te komen, experimenteerden sommige mensen met het gebruik van waxinelichtjes en stompkaarsen onder een bloempot om warmte te genereren. Al snel gaf de brandweer echter een waarschuwing af, aangezien deze improvisatie niet als veilig werd beschouwd.

Lees ook: Opgelet: dít ingrediënt in kaarsen is gevaarlijk voor honden

Bron: MAX Vandaag| Beeld: Pexels