WAARSCHUWING: zet jij je kind wel goed vast in het kinderzitje? Alle (groot)ouders moet dit weten!

Zit jouw kinderzitje goed vast?

Kinderzitjes; het is een ware hel. Natuurlijk er zit een handleiding bij, maar die geeft ons bijna nooit meer duidelijkheid over de werking van zo’n kinderzitje. Het resultaat daarvan is echter dat in veel gevallen het kinderzitje helemaal niet goed vastzit in de auto. En dat is natuurlijk erg gevaarlijk!

De Europese wetgeving eist dat alle merken kinderstoeltjes gebruik maken van hetzelfde ISOfix-systeem waarbij het zitje vastzit aan vaste ISOfix-ankerpunten in de auto. Hoef je ook geen rare capriolen meer uit te halen met de gordel!

Tips
Ook is het het veiligste als het kinderzitje tegen de rijrichting in vastzit; zit een kind tot vier jaar namelijk omgekeerd in de auto dan is dit tot wel vijf keer veiliger. Daarnaast is het raadzaam om de veiligheid van de zijkanten van het zitje te testen. Het is namelijk niet verplicht voor een fabrikant om de veiligheid van de zijkanten te testen door een zijwaartse crash te simuleren. Vraag daarom bij aankoop van een kinderstoeltje altijd na of de fabrikanten deze test heeft gedaan.

Wanneer je kiest voor een kinderzitje, kijken veel ouders enkel naar het gewicht van hun kind. Zo is de standaard dat je je eerste autostoel gebruikt van 0 tot 13 kg, de volgende van 9 tot 18 kg en van 15 tot 36 kg gebruik je een verhogingskussen. Maar de lengte speelt ook een belangrijke rol. Heel wat kinderen zitten daarom in een fout stoeltje, omdat ze qua gewicht wel juist zitten, maar niet qua lengte. Onze tip: laat je voldoende informeren!

Bron: Libelle.be | Beeld: Hpi Check