Zo haal je in een paar stappen die vieze groene schimmels van je houten tuinmeubels! Geweldig resultaat!

Zo ziet je houten meubel er binnen no-time als nieuw uit

Het is op z’n zachtst gezegd een nogal druilerige zomer. Veel regen en bewolking. Vochtige nachten en weinig zon om dat vocht overdag weer op te laten drogen. Ook veel boeren hebben er last van en hebben mislukte oogsten. Al met al geen prettig weer tot nu toe. In de tuin is het voor mensen met houten meubelen ook niet ideaal. Dat houten bankje dat achter in de tuin staat wil maar niet goed opdrogen. Met alle gevolgen van dien…

Alhoewel het bij houten meubelen het belangrijkst is om goed droog te blijven, hebben we dat zelf niet altijd in de hand. Je gaat niet elke keer als het regent het bankje binnen zetten natuurlijk. Daarom zien je houten meubels er vast zo uit als het bankje op bovenstaande foto. Dat groene dat je ziet is schimmel en komt door te vochtig hout in combinatie met de elementen van de natuur. Het goede nieuws is dat het niet echt schadelijk is voor de gezondheid (zolang je het niet eet natuurlijk) en nog beter nieuws is dat we wel degelijk wat aan die schimmels kunnen doen! Je bankje kan weer zo goed als nieuw worden! Volg gewoon even deze stappen op:

1. Probeer het meubelstuk zo droog mogelijk te krijgen
Voordat we beginnen moeten we toch zorgen dat het hout zo min mogelijk vocht bevat. Doe dit door óf het meubelstuk een paar uur in de volle zon te zetten óf het meubel een paar dagen van te voren in een (verwarmde) binnenruimte te zetten. Het meeste vocht is er dan uit en de schimmels zijn al wat uitgedroogd.

2. Maak plaats vrij om het meubilair te behandelen
We gaan werken met bleek en bleek kan stenen en planten aantasten en lelijke plekken veroorzaken. Kies daarom een plek waar dat geen kwaad kan en leg voor de zekerheid een oud laken of een zeil onder je meubelstuk.

3. Pak een emmertje ‘sop’
Maak een emmertje sop van de volgende dingen: 10% huishoudbleek en 90% water en een goede scheut afwasmiddel.

Op de volgende pagina gaan we verder. Nog maar een paar stappen te gaan!


Pagina 1/2