Hier moet je rekening mee houden voordat je een kamerplant koopt

Zo belandt je kamerplant niet in mum van tijd bij het groenafval

Impulsaankopen, ook in het tuincentrum kunnen we er gevoelig voor zijn. Hoewel je eigenlijk alleen een zak kattenbakgrind nodig had, staat je karretje plotseling vol met allerlei schattige kamerplantjes. Als je er toch bent… Helaas is het niet altijd een goed idee om spontaan een verzameling nieuwe planten aan te schaffen. Om je groene vrienden een lang leven te gunnen, moet je voor de aankoop rekening houden met een paar punten. Zo belandt die nieuwe kamerplant niet binnen de kortste keren in de GFT-bak.

Huisdieren en kinderen

De vraag is niet alleen of je nieuwe kamerplant goed samengaat met je interieur, maar ook of-ie het kan vinden met je huisdieren en (klein)kinderen. Sommige planten zijn namelijk giftig voor je hond of kat. Als je een jong kind hebt of er vaak jonge kinderen bij je over de vloer komen, is het ook verstandig te letten op de grootte van de plant. Kleine planten kun je gemakkelijk in een hoge vensterbank of op een kast zetten, buiten bereik van kinderen. Grote planten die je op de vloer moet zetten, kunnen door een jong kind gezien worden als speelgoed (lees: potgrond en bladeren door het hele huis). Hangplanten kunnen ook nét iets te aantrekkelijk zijn voor kinderen en huisdieren.

Standplaats en zonlicht

Weet je al waar het nieuwe gebladerte komt te staan? Voor de beste overlevingskansen van je plant, is het alvast goed om te weten hoeveel zonlicht er op die plek valt. Want waar sommige planten opleven van een zonnige vensterbank, hebben andere het meer met een donker hoekje. Vaak staat op het kaartje van de plant hoeveel zon of schaduw hij nodig heeft om goed te gedijen.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in je huis is afhankelijk van waar je woont, hoe je huis verwarmd wordt en wat voor ventilatiesystemen je hebt. Er bestaan meters die aangeven hoe vochtig jouw huis is. Dit is een belangrijke factor voor je (toekomstige) plant. Tropische planten, zoals de populaire monstera, houden wel van vochtige lucht. Sommige vetplanten daarentegen houden vooral van een droge lucht. Tip: gebruik een plantenspuit om je tropische planten mee in te spuiten, zo krijgen ze het nodige vocht op hun bladeren.

Tijd maken

Groene vingers of niet, een plant verzorgen kost tijd en liefde. Hoeveel heb jij over voor je plant?  De Sanseveria (of vrouwentong) staat bijvoorbeeld bekend als de makkelijkste plant. Een keertje vergeten water te geven is dan ook niet zo’n probleem. Een cactus lijkt eenvoudig te verzorgen, maar heeft ook een eigen gebruiksaanwijzing. En natuurlijk geldt: hoe meer planten je hebt, hoe meer tijd je kwijt zult zijn aan water en voeding geven en verpotten.

Pot en potgrond

Een plantenpot is niet alleen voor de mooi. Het materiaal van de pot heeft ook invloed op je kamerplant. Heb je dus al een huisje klaarstaan voor je nieuwe plant? Houd hier dan rekening mee. Een terracotta pot neemt bijvoorbeeld veel vocht op en is daarom minder geschikt voor planten die veel water nodig hebben. Een rieten maand staat leuk, maar kan gaan lekken (liever niet op het vloerkleed zetten dus). Daarbij is het voor binnenplanten van groot belang om een goede potgrond te hebben, met voldoende voedingsstoffen. In het tuincentrum vind je verschillende soorten, speciaal voor kamerplanten.

Drainage

Let er tot slot op dat je de plant kunt laten draineren. Het overtollige water moet weg kunnen lopen om te voorkomen dat de wortels wegrotten. Zet de plant dus in een pot met gaten (vaak wordt de plant in een dergelijke plastic pot verkocht) en vervolgens in een grotere pot. Een andere optie is om hydrokorrels of steentjes op de bodem van de pot te leggen. Zorg er dus voor dat je deze materialen in huis haalt als je een plantje aan wilt schaffen. Zo heb je er een stuk langer plezier van.

Lees ook: Feit of fabel: tuinplanten verbranden als je ze in de volle zon water geeft

Bron: Real Simple | Beeld: Pexels