Zo kies je de meest geschikte plantenpot voor je kamerplant

Plantenpotten

Bij elk plantje past een potje

Je plantencollectie aanvullen met een nieuw exemplaar is altijd leuk. Kies je voor een geschikte plantenpot, dan kun je zo lang mogelijk van je groene vriend genieten. Wij vertellen je waar je op moet letten. 

Een nieuwe plant in huis

Het is verstandig om twee weken te wachten voor je je plant naar een nieuwe pot verhuist. Planten reageren vaak heftig op een andere omgeving. Vooral als jouw kamer een andere lichtinval, temperatuur of luchtvochtigheid heeft dan de winkel waar de plant vandaan komt. Het is daarom belangrijk dat je een plant eerst even de tijd geeft om aan zijn nieuwe plek te wennen.

De juiste maat kiezen

Het belangrijkste punt bij het kiezen van een plantenpot is de maat. Als je van een afstandje naar een plant met pot kijkt, moet de pot maximaal de helft van de hoogte van de plant zijn. Je kunt dus altijd beter voor een wat kleinere pot gaan dan voor eentje die te groot is. In een grote pot moet bovendien extra aarde, die veel vocht opneemt. Dat kan voor wortelrot bij de plant zorgen.

Waterafvoer regelen

Een tweede punt dat van belang is bij het kiezen van een plantenpot, is de waterafvoer. Je wilt zeker weten dat overtollig water goed wordt afgevoerd, zodat je plant niet gaat schimmelen. Het is daarom belangrijk dat je kiest voor een pot met een gat aan de onderkant. Je kunt er voor de zekerheid een schoteltje onder zetten, zodat het teveel aan water niet op je vensterbank of meubels terechtkomt.

Geschikte materialen voor plantenpotten

De waterafvoer en de maat van een plantenpot zijn dus belangrijk, maar wat dacht je van het materiaal? Als je een grote plantenpot nodig hebt, is plastic een aanrader. Zorg er dan wel voor dat je de plant niet te veel water geeft. Plastic plantenpotten nemen namelijk veel vocht op. Terracotta is ook populair. Het is een klassiek en redelijk goedkoop materiaal. Het heeft het tegenovergestelde effect van plastic: planten in een terracotta pot drogen snel uit. Ga je voor deze optie, dan moet je je plant dus vaak water geven. Tot slot kun je nog kiezen voor keramiek of brandverf. Een keramieken plantenpot is zwaar, waardoor je zeker weet dat je plant recht blijft staan. Een pot van brandverf is juist lichtgewicht en makkelijk te tillen.

Overpotten

Op het moment dat een plant zo gegroeid is dat hij te groot is geworden voor de pot, is het tijd om hem over te potten. Hoe weet je of het tijd is? Houd deze drie signalen in de gaten: ten eerste kun je kijken of de wortels van de plant door het gat onderin de plantenpot groeien. Ook kun je de plant uit de pot halen en checken of de wortels tegen elkaar aan gepropt zitten. De derde optie is om de plant water te geven en te kijken hoe snel dat water in de aarde verdwijnt. Stroomt het meteen weg? Dan is het tijd om de plant te verhuizen.

Lees ook: Houd je planten in leven met déze vier tips

Bron: Dengarden | Beeld: Unsplash, Annie Spratt