Zo verzorg je een orchidee in 4 stappen

orchidee

Met een goede dosis ‘liefdevolle verwaarlozing’ kom je een heel eind

De orchidee is een van de grootste plantensoorten op aarde. Er zijn zo’n 20.000 soorten van. Maar zet je ze in menig huiskamer? Dan staan ze er binnen de kortste keren niet zo florissant meer bij. De verzorging van deze prachtige plant levert namelijk vaak de nodige problemen op. Maar geen paniek, want in vier stappen heeft jouw orchidee er nog nooit zo mooi uitgezien. 

Stap 1: koop een gezonde orchidee

Het stappenplan begint met het kopen van een gezonde orchidee, maar hoe kun je die herkennen? Het is hierbij belangrijk dat je op drie dingen let: de wortels, de bladeren en de bloemen. De wortels mogen zeker niet donkerrood zijn. Dit wijst er namelijk op dat ze dood zijn. Bij de bladeren moet je erop letten dat ze egaal zijn en geen vlekken vertonen. Tot slot is het verstandig om een orchidee te kiezen met veel dichte knoppen, zodat je er nog lang van kunt genieten.

Stap 2: kies de juiste standplaats

Als je een gezonde orchidee aangeschaft hebt, komt het tweede dilemma: waar zet je de plant neer? Over het algemeen hoor je een orchidee op een warme en vrij vochtige plaats te zetten. De keuken en de badkamer zijn dan ook ideaal, maar ook in je woonkamer kun je je orchidee prima kwijt. Let er echter wel op dat de temperatuur niet onder de 16 graden zakt. Zet de orchidee niet te dicht bij de verwarming, dan loop je kans dat-ie uitdroogt.

Stap 3: water geven

Orchideeën hebben een goede dosis ‘liefdevolle verwaarlozing’ nodig, zoals men dat noemt. Eens in de tien tot veertien dagen water geven is meer dan voldoende. Hierbij kun je op de wortels letten: zijn ze groen, dan heeft de plant nog voldoende water. Als ze grijs kleuren, is het tijd om de plant water te geven. Het volstaat dan om de kluit een half uurtje onder water met orchideeënvoeding te laten staan. Gebruik hiervoor water op kamertemperatuur. Laat de plant na dit half uur goed uitlekken, pluk de uitgebloeide bloemen en laat ‘m verder met rust. Staat de plant in een vrij droge omgeving? Dan is het verstandig om de knoppen dagelijks te vernevelen. Dit voorkomt dat de knoppen uitdrogen en niet meer opengaan.

Stap 4: snoeien

Nadat de orchidee uitgebloeid is, is het aan te raden de plant op een koelere standplaats te zetten. Zorg er hierbij wel voor dat de plant nog steeds voldoende licht krijgt. Wil je de orchidee opnieuw laten bloeien? Dan is het nodig om te snoeien. Knip oude takken terug tot boven het derde oog, dan kun je binnen de kortste keren opnieuw genieten van de pracht en praal van je orchidee.

Veelgemaakte fouten

  • Orchidee met slappe bladeren. Heeft jouw plant heel slappe bladeren? Dan kan het zijn dat je ‘m te veel water geeft. Hierbij is het belangrijk dat je op de wortels let. Zijn ze groen, dan heeft je orchidee een tijdje geen water nodig. Als ze grijs zijn, zijn de wortels dood en is het tijd om ze te verwijderen. Plant vervolgens de luchtwortels opnieuw.
  • Orchidee met gele bladeren. Een orchidee met gele bladeren kan twee oorzaken hebben. Het kan betekenen dat de plant te veel rechtstreeks zonlicht krijgt. Ook kan het zijn dat de orchidee op een te koude plek staat. Zet ‘m daarom het liefst op een plek niet in rechtstreeks zonlicht en met een temperatuur tussen de 20 en 25 graden. Dit geldt ook bij het water geven: gebruik water op kamertemperatuur. Verwijder de gele bladeren en zet de plant op een geschikte plaats, dan moet het helemaal goed komen.
  • Orchidee verliest knoppen. Dit is waarschijnlijk een gevolg van een te koude standplaats, te veel water en te weinig licht.

Lees ook: Deze zaadjes moet je in mei planten voor een kleurrijke tuin

Bron: Groen van bij ons | Beeld: Unsplash