Zó vies is het blijkbaar om binnenshuis schoenen te dragen

schoenen

Niet echt een fijn idee, als je erbij stilstaat…

Hoewel het in veel landen de norm is om je schoenen binnenshuis uit te doen, geldt dat in Nederland lang niet overal. Veel Nederlanders lopen de hele dag door met hun schoenen aan door hun huizen. Hoe ‘vervuilend’ is dat eigenlijk?

Vuil, schimmels en bacteriën

Als we erover nadenken, weten we eigenlijk al dat het dragen van schoenen binnenshuis niet zo fris is. De stoep rondom je huis kan wel goed schoon zijn, maar wat nou als je bijvoorbeeld met de hond hebt gewandeld? Parken, het OV, grote gebouwen… Overal waar je komt, bevindt zich vuil op de vloer dat zich vervolgens aan je schoenzolen hecht. Dat vuil neem je dus mee naar binnen op het moment dat je je schoenen thuis aanhoudt. Daar komt nog bij dat je voeten de hele dag opgesloten zitten in schoenen, waardoor de kans op nare geurtjes en schimmels groeit. Daar wil je natuurlijk ook niet mee te maken krijgen!

Amerikaans onderzoek

Wij zijn overigens niet de enige die zich afvragen wat de impact van schoenen binnenshuis is. In 2019 is er bij de Universiteit van Arizona onderzoek gedaan naar de vraag of je je schoenen thuis uit moet doen. Daaruit bleek dat we gemiddeld maar liefst 421.000 bacteriën ons huis binnenslepen als we onze schoenen aanhouden. Daarbij is de kans groot dat er schadelijke bacteriën tussen zitten, waaronder de E.colibacterie (die in de volksmond ook wel de ‘poepbacterie’ wordt genoemd).

Beschadiging in huis

Naast al die bacteriën kleeft er nog een groot nadeel aan het dragen van schoenen in huis. Of je nu schoenen met een hak, platte schoenen of een tussenvorm hebt: ze zorgen allemaal voor putjes en krassen op je vloer. Vooral kleine steentjes en andere scherpe voorwerpen die in je schoenzolen vast blijven zitten, kunnen veel schade veroorzaken. De moraal van het verhaal is dus dat een schoenenrekje bepaald geen overbodige luxe is.

Lees ook: Handig: zo kom je van vieze geurtjes in je schoenen af

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Nada Hanifah