Laag inkomen vanwege de crisis? Dit zijn 6 handige bespaartips

crisis bespaartips

Het Nibud geeft 6 handige bespaartips in tijden van crisis

Nederland gaat op het moment door een zware periode. Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat het werk voor veel mensen op het moment stil ligt. Diverse horecaonderneming, zzp’ers en mensen die een contactberoep als kapper of nagelstylist uitoefenen verkeren in zwaar weer. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft om deze reden zes tips opgesteld om in deze tijden meer geld te besparen.

1. Maak je inkomsten en uitgaven overzichtelijk

Begin met het overzichtelijk maken van al je inkomsten en uitgaven. Duik in je bankrekening en schrijf op wat er maandelijks binnenkomt en uitgegeven wordt. Dit hoeft niet eens een ingewikkeld Excel-bestand te zijn. Dit kan in een ouderwets huishoudboekje of via de speciale tool van Nibud. Hierbij kan je direct alle inkomsten en uitgaven aan bepaalde categorieën toewijzen, zodat je precies per categorie kan zien waar je bijvoorbeeld het meeste of juist minste geld aan uitgeeft.

2. Besparen op abonnementskosten

We zitten tegenwoordig steeds vaker vast aan een maandabonnement. Denk aan internet en tv, streamingsdiensten als Netflix en Videoland en de sportschool. Uit eerder onderzoek van Nibud blijkt gemiddeld gezien ieder huishouden maar liefst 15 abonnementen te hebben. Kijk goed waar je kan besparen door bepaalde abonnementen op te zeggen. Dit kan je met gemak tientallen euro’s per maand besparen.

3. Bedenktijd instellen

Nu we veel thuis zitten is het erg verleidelijk om een leuke online webshop in te duiken. Helemaal nu vele winkels stunten met extreme kortingen en aanbiedingen. Heb je je mandje vol gegooid met allerlei nieuwe spullen? Wacht dan nog even voor je doorgaat naar de betaling. Door een bedenktijd voor jezelf van 24 uur in te stellen en je de volgende dag opnieuw naar je winkelmandje kijkt, kunnen bepaalde impulsaankopen geschrapt worden.

4. Financiële stress verlagen

Je zal het niet verwachten, maar financiële stress kan er bij veel mensen juíst voor zorgen dat er meer geld uitgegeven wordt. Door de stress zijn mensen bijvoorbeeld gevoeliger voor impulsaankopen. Door (financiële) stress bij jezelf te verlagen, zal je ook minder snel geld uitgeven aan dingen die je niet werkelijk nodig hebt. Een manier om de stress te verlagen is om erover te praten. Deel je zorgen met een familielid of vriend(in), zodat je alles in een beter perspectief kunt zien. Ook zijn er bepaalde vrijwilligersorganisaties die met je financiën mee kunnen kijken en je de juist hulp kunnen bieden.

5. Besparen op boodschappen

Een makkelijke manier om dagelijks of wekelijks geld te besparen is om op boodschappen te besparen. Haal alle keukenkastjes en de voorraadkast eens volledig leeg. Bekijk wat je in huis hebt en bedenk met welke ingrediënten in huis je nieuwe maaltijden kan maken. Koop in de supermarkt alleen het hoognodige, laat alle A-merken links liggen en ga juist eens voor budgetmerken. Al met al leveren deze kleine besparingen je maandelijks heel wat extra geld op.

6. Vraag uitstel en/of noodregelingen aan

Zie je door de bomen echt het bos niet meer? Ook dan zijn er mogelijkheden om je uit de brand uit helpen. In deze tijden is het namelijk mogelijk om bijvoorbeeld uitstel voor betalingsachterstanden aan te vragen. Het beste is om persoonlijk contact op te nemen met de desbetreffende instantie en de situatie voor te leggen. Daarnaast zijn er door de overheid ook noodregelingen ingesteld. Bekijk de geldwijzer van Nibud om te bepalen welke noodregeling wellicht voor jou van toepassing is en hoe je deze zelf kan aanvragen.

Lees ook: Thuis met de kids? 6 activiteiten om ze bezig te houden

Bron: Nibud | Beeld: pxfuel