Slaap je de eerste nacht op je vakantieadres slecht? Dankzij déze tips niet meer!

wakker

En waardoor komt het eigenlijk?

Bijna iedereen wordt blij van op vakantie gaan, maar die eerste nacht kan soms een enorme terging zijn. Ondanks dat je uitgeput aankomt op de vakantieadres, doe je de eerste nacht geen oog dicht. Veel mensen hebben last van het zogenoemde eerste-nacht-effect. Gelukkig kun je dankzij deze tips ook meteen op je eerste vakantienacht een goede nachtrust krijgen.

Wanneer je in een nieuwe omgeving bent, ben je altijd een beetje op je hoede. Volgens slaapexperts is dit de reden waarom je de eerste nacht van je vakantie niet goed slaapt. We kunnen onszelf als het ware vergelijken met vogels. Vogels slapen altijd met één oog open en er blijf één hersenhelft actief. Dat geldt ook voor mensen, onopgemerkt blijven onze hersenen ongemerkt actiever. De tweede nacht slapen mensen vaak al een stuk beter. Wil je de eerste ochtend van je vakantie een beetje uitgerust wakker worden? Dan heb je wellicht wel wat aan de volgende tips.

  • Neem je eigen kussen mee: niets zo vertrouwd als je eigen kussen. Er bestaat niet voor niets een deze Japanse wijsheid: als je van kussen verandert, slaap je niet.’
  • Slaap met het raam open: slaap je op een kamer die wat droog en stoffig is? Wat frisse lucht kan wonderen doen!
  • Neem oordoppen en slaapmasker mee: als je ergens slaapt waar je niet op je gemakt bent, kun je van ieder klein geluidje of beetje licht weer klaarwakker worden. Voorkom dit door met oordoppen in te slapen en een slaapmasker op.
  • Herhaal je ‘dagelijkse routine’: mensen zijn gewoonte dieren. Ga je thuis altijd eerst naar de wc, poets je daarna je tanden en lees je vervolgens een boek voor het slapengaan? Doet dit ook wanneer je op vakantie gaat.

Vond je dit artikel interessant? Bewaar ‘m op Pinterest

Bron: Margriet, Chilitechnology | Beeld: Unsplash