Wat kun je doen als je vrienden veel geld hebben, maar jij krap bij kas zit?

krap-bij-kas

Een groot verschil in budget kan problemen opleveren

Het is een herkenbaar scenario voor veel mensen: zelf hebben ze niet veel te besteden, hun vrienden wel. Het liefst zouden ze continu leuke dingen doen met hun vrienden, maar hun budget laat dat niet toe. Wat kun je doen als je in zo’n situatie verkeert? Wij geven je een aantal tips.

Minderwaardigheidsgevoel

De inflatie van de afgelopen paar maanden heeft het veel mensen financieel niet makkelijker gemaakt. De financiële verschillen lijken ook alleen maar groter te zijn geworden. Als je minder verdient dan je vrienden, kan dat volgens financieel expert Adine Faber-Versluis soms zelfs zorgen voor een minderwaardigheidsgevoel. “Op sociale media lijkt het alsof iedereen al die vakanties, etentjes en festivals makkelijk kan betalen. Vooral na corona is iedereen elk weekend weg. Als je vrienden dit ook doen en jij moet thuisblijven omdat je door de stijgende kosten nog minder te besteden hebt, is dat lastig. In de ergste gevallen leidt het tot een depressie.”

Geen overzicht

Vooral bij jonge mensen is dit vraagstuk aan de orde. Zij voelen vaak namelijk een grote sociale druk om geld uit te geven. Faber-Versluis: “Een Amerikaans onderzoek toonde aan dat 40 procent van de millennials weleens in een situatie is geweest waarin ze meer uitgaven dan ze wilden. Vaak omdat ze iets niet wilden missen.” Ook hebben jonge mensen vaak geen goed financieel overzicht. “Wat je vaak ziet, is dat mensen problemen krijgen als ze net klaar zijn met hun studie en voor het eerst gaan werken en op zichzelf wonen. Hun financiële overzicht is dan niet meegegroeid met alle nieuwe vaste lasten. Ineens moeten ze bijvoorbeeld de gasrekening, huur of hypotheek gaan betalen.”

Financiële doelen

Volgens Frederieke Kokol van het online platform Geldfit is het belangrijk om je vrienden op de hoogte te brengen van je persoonlijke financiële situatie, hoewel dat lastig kan zijn. “Misschien kijk je tegen je vrienden op, dan begin je niet zo gemakkelijk over je geldproblemen. Het kan best zijn dat zij het ook helemaal niet zo breed hebben. Als je er niet over praat, kom je daar niet achter.” Het is daarnaast belangrijk om kritisch naar je financiën te kijken en je te bedenken wat je op financieel gebied wilt bereiken. “Maak een concreet doel voor jezelf. Je kunt bijvoorbeeld op boodschappen besparen. Maak er een sport van om altijd voor de goedkoopste optie te gaan. Dan zul je zien dat je aan het einde van de maand meer overhebt, zodat je eind augustus wel naar dat ene festival kunt”, aldus Kokol.

Handige tips

Faber-Versluis heeft nog een aantal concrete tips. Allereerst: bespreek geldzorgen voordat je vrienden voorstellen om samen iets te doen. “Schets je situatie vooraf, geef aan dat je bijvoorbeeld net een huis hebt gekocht of net op vakantie bent geweest. Dan is ‘nee’ zeggen minder lastig op het moment dat je wordt meegevraagd.” Als een idee te duur is, kun je altijd zelf met een alternatief komen. “Organiseer bijvoorbeeld een diner waarvoor iedereen een gang maakt. Het gaat om de gezelligheid.” Tot slot: moet er in groepsverband geld worden uitgegeven? Blijf dan bij jezelf en geef uit wat jij eraan uit wilt geven. “Je kunt er altijd nog voor kiezen om bijvoorbeeld een apart cadeau te kopen en niet mee te doen met een groepscadeau.”

Lees ook: Dankzij de 1 procent-regel spaar je simpel meer geld

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Christian Dubovan