Dit moet je wel en niet doen bij het opvolgen van je sollicitatiegesprek

opvolgen sollicitatiegesprek

Zo volg je een sollicitatie op zónder wanhopig te lijken

Heb jij net een sollicitatiegesprek gehad en ben jij dolenthousiast over de baan? Dan hoor je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk of je ‘m hebt gekregen. Helaas kan het soms dagen duren voordat je antwoord krijgt op die prangende vraag. Gelukkig is er een aantal dingen dat je kunt doen om initiatief te tonen en te laten zien dat jij de baan heel graag wil, zonder dat je wanhopig of onprofessioneel overkomt. Dit is wat je wel – en vooral ook – niet moet doen bij het opvolgen van je sollicitatiegesprek. 

Opvolgen sollicitatiegesprek

We gaan er niet omheen draaien: solliciteren is lastig. Heb je net een leuk sollicitatiegesprek achter de rug, hoor je vervolgens dagen niets. Aan de ene kant wil je initiatief tonen en laten zien dat jij de baan graag wil, maar aan de andere kant wil je ook niet vervelend of wanhopig overkomen. Het kan dan ook lastig zijn om een sollicitatiegesprek op de juiste manier op te volgen. Want wat is die juiste manier precies?

Geduld is een schone zaak

“Er zit een dunne lijn tussen initiatief tonen bij een eerste opvolging na een sollicitatiegesprek en aan de andere kant te veel contact zoeken”, zegt loopbaancoach Toni Frana tegen Well+Good. “Werkgevers hebben het druk. Ze doorzoeken waarschijnlijk honderden sollicitaties of interviewen meerdere sollicitanten voor meerdere functies. Dus het is goed om rekening te houden met hun drukke schema en respectvol te zijn voor hun tijd.”

Wat je wel moet doen:

Dat wil echter niet zeggen dat je helemaal niets van je moet laten horen. Dit is wat je wél moet doen in het opvolgen van je sollicitatiegesprek.

Lees de vacaturetekst nog eens door

Voordat je überhaupt actie onderneemt, is het goed om de vacaturetekst nog eens goed door te nemen. Wellicht staat hierin dat het niet wordt gewaardeerd als er na een sollicitatiegesprek gebeld of gemaild wordt. Dan is het ook maar beter om dit niet te doen. “Anders denkt de werkgever misschien dat je de vacaturetekst niet goed genoeg hebt gelezen of dat je geen aanwijzingen kunt opvolgen”, zegt Frana. Daarnaast staat er in de vacaturetekst vaak een uiterlijke datum aangegeven, tot wanneer er gesolliciteerd kan worden. De loopbaancoach raadt aan om een week of twee tot na die datum te wachten voordat je contact opneemt met het bedrijf. Houd het wel professioneel, zegt recruitmentmanager Bergin Sullivan. Zeg iets als: “Ik hoop dat u mijn gretigheid en volharding kan waarderen.” Daarnaast is het volgens Sullivan goed om te vermelden dat je erg geïnteresseerd bent in de baan en dat je daarom contact opneemt. Vraag ook naar de volgende stap in het sollicitatieproces.

Stuur een bedankje

Als je een leuk sollicitatiegesprek achter de rug hebt, is het wel zo leuk om een bedankje te sturen. Dit is dé manier om in contact te blijven en alvast een klein stapje in de richting van een goede band te zetten. Daarnaast val je ook nog eens op en maak je een goede indruk als je zo’n beleefd berichtje stuurt. In de mail – die je het liefst binnen 24 uur na het gesprek stuurt – kun je bijvoorbeeld hem of haar bedanken voor de kans. Ook kun je iets noemen wat je over het bedrijf of de baan hebt geleerd en hoe jouw ervaring daarbij aansluit. Pas echter op dat je er niet een soort tweede sollicitatiebrief van maakt. Je kunt de e-mail afsluiten met een vraag over de baan of over de volgende stap in het sollicitatieproces.

Wees voorzichtig bij het opsporen van iemands e-mailadres

Als je solliciteert via een online portaal en geen directe contactgegevens hebt, is opvolging vaak lastig. Je weet dan vaak niet wie je het best kunt benaderen voor vragen omtrent het sollicitatieproces. Gelukkig kun je tegenwoordig makkelijk via LinkedIn of andere sociale media erachter komen wie er bij een bedrijf werkt. Maar dit betekent niet dat je iedereen bij het bedrijf zomaar een e-mail kunt sturen met jouw vragen. Als je er na wat speurwerk nog niet achter bent wie je het beste kunt benaderen, benoem dit dan ook in jouw e-mail. Oh, en benader ook nooit iemand via zijn of haar persoonlijke kanalen, zoals Instagram. Dat is natuurlijk heel onprofessioneel.

Wat je niet moet doen:

Hoe graag je de baan ook wil hebben, er is een aantal dingen dat je beter niet kunt doen bij het opvolgen van je sollicitatiegesprek.

Te veel e-mails sturen

Het is een absolute no go om een werkgever te bestoken met e-mails over de sollicitatieprocedure. “Twee follow-ups zijn ideaal. Een gelijk na het gesprek – dat bedankje – en de ander misschien een week erna”, raadt Sullivan aan. “Maar ik zou zeker niet meer dan dat sturen.” In veel gevallen laat een bedrijf wel weten of je bent aangenomen of niet. En als ze dit na jouw mails of na een maand nog niet doen, is het volgens loopbaancoach Frana beter om verder te zoeken.

Het persoonlijk opvatten

Het is natuurlijk frustrerend om niets te horen na een sollicitatiegesprek, maar je kunt dit maar beter niet persoonlijk opvatten. Je bent immers al uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dus de werkgever heeft in ieder geval gedacht dat je geschikt bent voor de baan. “Waarschijnlijk heeft de werkgever het in zo’n geval heel erg druk. Zo druk, dat hij of zij niet op iedereen kan reageren”, denkt Sullivan dan ook. Dit is echter geen reden om een sollicitatiegesprek niet op te volgen met een bedankje en vragen over het verdere sollicitatieproces. Zo zorg je ervoor dat je weer even in the picture komt.

Lees ook: Deze 4 woorden kun je beter vermijden tijdens een sollicitatiegesprek

Bron: Well+Good | Beeld: Unsplash