Dit is de reden dat je haar door de jaren heen steeds donkerder wordt

Daar komt het dus door!

Je hoort het vast vaak om je heen: mensen zijn met witblond haar geboren, maar hebben inmiddels een donkerblonde of zelfs bruine coupe. Door de jaren heen hebben ze steeds donkerder haar gekregen. Waar wordt dat door veroorzaakt? Wij vertellen het je.

Verschillende pigmenten aan het werk

Veel mensen denken dat je je hele leven aan één haarkleur vastzit als je nooit haarverf gebruikt. Dat is dus bij lang niet iedereen zo. Haarkleuren kunnen in de loop der jaren veranderen en dat komt door het stofje melanine. De term melanine is een verzamelnaam voor veel verschillende pigmenten. Die pigmenten bepalen de kleur van je haar, je huid en je ogen. De specifieke pigmenten die verantwoordelijk zijn voor je haarkleur, worden ‘eumelanine’ en ‘pheomelanine’ genoemd.

Speciale haarkleurpigmenten

Eumelanine is het pigment dat bepaalt hoe donker je haar is. Hoe meer eumelanine je lichaam aanmaakt, hoe donkerder je haar dus wordt. Het tweede pigment dat een rol speelt, is pheomelanine. Dat pigment bepaalt hoeveel warmte je haar uitstraalt. Iemand met rood haar maakt dus meer pheomelanine aan dan iemand met blond haar. Heb je zelf assig blond haar, dan maak je minder pheomelanine aan dan je vriendin die goudblond haar heeft.

Steeds een beetje donkerder haar

Je haarkleur wordt dus bepaald door pigmenten, maar hoe komt het dat de kleur gedurende je leven verandert? Er zijn verschillende genen die samen de aanmaak van melanine in je lichaam regelen. Als je jong bent, zijn nog niet al die genen geactiveerd. Sommigen worden pas actief als je wat ouder bent, dankzij hormonen die dan vrijkomen in je lichaam. De combinatie van genen zorgt er dan voor dat je meer eumelanine produceert, waardoor je haar donkerder wordt. Weten we dat ook weer!

Bron: MAX vandaag | Beeld: Pixabay