Van je familie moet je het hebben: 1 op de 10 Nederlanders ruilt broer of zus het liefst in

Niet iedereen heeft een goede band met zijn broer of zus

Broers en zussen: ze kunnen soms het bloed onder je nagels vandaan halen. Je herinnert je vast nog wel de kinderlijke ruzies over de afstandsbediening of het klikken bij je ouders wanneer de ander iets had uitgespookt wat niet mocht. Ondanks deze conflicten kunnen de meeste mensen over het algemeen goed opschieten met hun broer of zus. Maar dat dat niet voor iedereen geldt, blijkt wel uit een onderzoek van PostNL.

Het is vandaag Nationale Broer en Zus-dag.

Inruilen

Het is vandaag Nationale Broer en Zus-dag. Een goed moment om even stil te staan bij de relatie met je broer(s) en zus(sen). Vind je jullie sterke band heel vanzelfsprekend? Dat is het niet, zo blijkt uit onderzoek van PostNL. Eén op de tien Nederlanders zou zijn broer of zus namelijk het liefst willen inruilen!

Hechte band

De band tussen broers en zussen kent een curve, zo wijst het onderzoek uit. Over het algemeen is de broer-zusrelatie onder Nederlanders tot 30 jaar het sterkst, daarna wordt de relatie slechter. Dit blijft ongeveer zo tot ons 65-ste. Vanaf het moment dat we richting ons pensioen gaan, wordt de band weer hechter.

Ruzie

We ruziën in ons leven wat af met onze broers en zussen. De meest voorkomende redenen voor conflicten zijn het niet nakomen van afspraken, gevolgd door ongewenst gedrag van de levenspartner. De meeste Nederlanders zien hun broer(s) of zus(sen) één keer per maand en 28 procent ziet elkaar alleen op verjaardagen of tijdens andere belangrijke aangelegenheden.

Doodzwijgen

De helft van de Nederlanders ligt weleens met zijn broer(s) en/of zus(sen) in de clinch, zo blijkt uit het onderzoek. 12 procent hiervan heeft door de ruzies helemaal geen contact meer met elkaar. Conflicten worden doorgaans bijgelegd door het uit te praten. Maar niet iedereen lost ruzies op deze manier op. Een andere populaire methode is de aanleiding van de ruzie doodzwijgen (18 procent).

Top 5

De top 5 van redenen voor ruzies tussen broers en zussen:

1. Afspraken niet nakomen
2. Gedrag van de levenspartner
3. Zorg voor ouders
4. Liegen en bedriegen
5. Meer/minder aandacht van ouders

Lees ook: Dierenbescherming: ‘Houd je hond tijdens een boswandeling in de gaten’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Metro | Beeld: Hollandse Hoogte, EyeEm GmbH