Belangrijk: dit moet je doen als je alleen bent wanneer je een hartinfarct krijgt

Wat moet je doen als je een hartinfarct krijgt wanneer je alleen bent?

Het kan iedereen op elk moment overkomen: een hartinfarct. Jaarlijks belanden er ongeveer 33.000 mensen in het ziekenhuis met een hartinfarct en dagelijks sterven er gemiddeld 15 mensen aan. Als er iemand bij je is terwijl je een infarct krijgt is je kans op overleven groter, er kan een ambulance gebeld worden en er is iemand om je bij te staan. Maar wat moet je doen als je alleen bent?

Hoesten?

Naar aanleiding van een foutief bericht op social media vertelt de Hartstichting wat je het beste kan doen als je wordt overvallen door een hartaanval als je alleen bent. In het -veel gedeelde- bericht werd geschreven dat een paar keer flink hoesten ervoor kan zorgen dat je eigen leven redt bij een hartinfarct, maar niets is minder waar. Op hun site schrijft de Hartstichting:  “Cardiologen passen de zogenaamde hoesttherapie wel eens toe, bijvoorbeeld tijdens een hartkatheterisatie of dotterbehandeling.” Hierdoor ontstond het verkeerde idee dat je dit zelf ook kan doen, maar dit is niet het geval. Het advies van de Hartstichting: zo rustig mogelijk blijven, zo staat te lezen op de website.

Kalm blijven

“Blijf kalm en bel direct 112 als de pijn ook in rust langer duurt dan 5 minuten. Rijd niet zelf naar het ziekenhuis. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar vaak kan in de ambulance de behandeling al begonnen worden. In het ziekenhuis staat dan ook meteen iemand klaar voor de verdere behandeling.” Probeer ook nooit zelf naar een ziekenhuis of kliniek te rijden, het maakt niet uit hoe dicht je er in de buurt woont. Je kan het bewustzijn verliezen tijdens het rijden, een ongeluk veroorzaken en jezelf en anderen verwonden. Beweeg hiernaast zo min mogelijk, aangezien je zo voorkomt dat er druk op je hartspier komt te staan.

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash