Hatsjoe: dit gebeurt met je lichaam als het buiten kouder wordt


Aj, dit hadden we niet verwacht…

Het is officieel herfst! Dit betekent dat de zakdoekjes weer standaard in onze tassen zitten en dat we de tussen- of winterjassen weer uit de kast halen. Niet alleen je garderobe verandert wanneer het buiten kouder wordt, ook het functioneren van je lichaam wordt anders.

Je wordt niet alleen verkouden.

Hoofdpijn
Kou kan ervoor zorgen dat de bloedvaten samentrekken, ook in de hersenen. Wanneer dit gebeurt stroomt er minder bloed door je bloedvaten en dit kan zich uiten in de vorm van hoofdpijn.

Haar en nagels
Wanneer het onder het vriespunt is, geeft je lichaam prioriteit aan het warm houden van je organen. De bloedvaten vernauwen daardoor in je voeten en handen. Hierdoor is er minder bloedcirculatie in sommige delen van je lichaam, hierdoor kunnen je haar en nagels minder sterk worden. Bovendien worden je nagels door de kou en lager vochtgehalte in de lucht ook minder sterk. Voorkom dit door jezelf goed warm te houden en een luchtbevochtiger in je huis te zetten.

Energie
Door de korte dagen kampen meerdere mensen met depressieve gevoelens in de winter. Doordat mensen minder lichturen krijgen met een lagere intensiteit, krijgen veel mensen last van een winterdipje. Pak daarom zoveel mogelijk licht als je kunt of schaf eventueel een lichttherapielamp aan.

Vitamine D
Nu we het toch over de lichttherapielamp hebben, deze voorziet je meteen van vitamine D. De zon is immers de voornaamste bron van vitamine D, in de herfst en in de winter is de kans op een vitamine D-tekort daardoor groter. Niet alleen het aanschaffen van een lamp kan je helpen, je kunt het tekort aan vitamine D ook aanvullen door vette vis (zoals zalm, forel en makreel) te eten.

Huid
Zodra het kouder wordt, zit er minder vocht in de lucht. Wanneer het waait kan een gure wind dan ook aanvoelen alsof scheermesjes over je gezicht gaan. Bovendien kan de wind je beschermende huidbarrière aantasten. Zorg dat je je huid genoeg hydrateert en scrub je gezicht minstens 1 keer per week om dode huidcellen te verwijderen.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Pixabay