Goedkope deal: Bedenkster Paleis voor een Prikkie kreeg geen stuiver

paleis voor een prikkie

De bedenkster laat weten dat ze teleurgesteld is in het vonnis

De bedenkster van ‘Paleis voor een Prikkie’ bedacht een gouden concept waar ze zelf de vruchten helaas niet van kon plukken. Ze is slaags geraakt met de televisieproducent over het uitblijven van inkomsten. De rechter kent haar nu een kleine 4000 euro toe, bleek uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van de rechtbank in Amsterdam.

Idee

De vrouw werkte in 2017 voor televisieproducent Vincent TV aan de productie van het populaire programma Steenrijk, Straatarm. Als fans van het programma goed hebben opgelet, weten jullie dat in één van de afleveringen het opvallende stel Frank Jansen en Rogier Smit hun intrede hebben gemaakt. Omdat het hilarische koppel erg veel enthousiasme opwekte bij de kijkers, verzon de vrouw een eigen programma voor hen. In dit programma zouden Frank en Rogier een paar honderd euro krijgen, waarmee zij woningen van minder welgestelde mensen zouden gaan inrichten met spullen uit kringloopwinkels en van Marktplaats.

Paleis voor een Prikkie

Vincent TV was meteen enthousiast en liet het idee in een sneltrein verder ontwikkelen. De vrouw en de producent spraken af dat zij samen eigenaar zouden worden van het format, en de netto-inkomsten samen zouden delen. De producent bood al snel het programma aan bij het televisiebedrijf Talpa. Zij hapten natuurlijk meteen toe. Begin 2018 zond Talpa het eerste seizoen van Paleis voor een Prikkie uit.

Talpa betaalde in totaal 370.000 euro aan productiekosten voor zes afleveringen van het programma. Daarbij dwongen ze wel af dat zij in ruil daarvoor de helft van de zogenoemde formatrechten kregen. Voor de producent en de bedenkster kwam dit dus neer op elk 25 procent. Talpa hoefde hierbij zelf geen formatvergoeding aan de eigenaren te betalen.

Geen stuiver

Begin 2020 werd het steeds duidelijker dat de bedenkster van het programma na vier succesvolle seizoenen geen stuiver aan het format had verdiend. De volledige productievergoeding was terecht gekomen bij de producent en Talpa had geen formatvergoeding hoeven te betalen. Hierdoor ontstond er een vervelende strijd tussen de vrouw en de producent. De bedenkster zette in augustus van dat jaar een streep door de exploitatie-overeenkomst, waarop de verkoop van het programma aan een geïnteresseerde Duitse producent ook ten einde kwam.

Rechter

Ook is de vrouw naar de rechter gestapt om de producent Vincent TV voor de rechter te gooien. Onder meer om een rits aan vergoedingen te eisen die samen ruim een kwart miljoen euro opleverde. De vrouw vond dat de producent in de deal met Talpa te veel had weggegeven en dat hij geen rekening heeft gehouden met haar belangen. Helaas kwam er onlangs een uitspraak naar buiten waarbij de Amsterdamse rechtbank de meeste van haar claims van de tafel heeft geveegd.

Fout

De enige fout die de producent heeft gemaakt is dat hij zich bij haar verkooppogingen in het buitenland heeft voorgedaan als enige rechthebbende op het format. Dit was ook de reden dat de vrouw haar contract met Vincent TV heeft mogen vernietigen en waarom zij recht heeft op schadevergoeding. Die berekende de rechter echter op een kleine 4000 euro. “Wij hebben niets aan de uitspraak toe te voegen,” vertelt een woordvoerder van de producent Vincent TV. De bedenkster laat daarentegen weten dat ze teleurgesteld is in het vonnis en overweegt om in hoger beroep te gaan.

Lees ook: Fan van Kopen zonder Kijken? Dan wil je dit nieuwe woonprogramma ook zien

Bron: RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress