Dit is wat er gebeurt met de kleding die we retourneren

Bijna de helft van de bestelde kleding wordt weer teruggestuurd

Twee paar schoenen, drie verschillende maten van die ene trui en ach, doe er ook nog maar een broek bij. Online shoppen was nog nooit zo makkelijk. Je gooit je virtuele winkelmandje vol, rekent af en laat de artikelen binnen een paar dagen bij je thuisbezorgen. En past het niet, dan stuur je het toch gewoon weer terug? Wij Nederlanders zijn Europees kampioen in retourneren. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met de pakketjes die we weer de deur uit doen?

Achteloos pakketjes terugsturen is niet erg verstandig.

50 procent

Van alles wat we online bestellen, wordt kleding het meest retour gestuurd. Bij grote webshops sturen we minstens 30 tot 40 procent weer terug. En bij de twee grootste modewebshops van Nederland, Wehkamp en Zalando, is dat maar liefst 50 procent of meer! De meest voorkomende retourredenen zijn dat de kleding niet past, het toch niet leuk staat, of er expres meerdere maten zijn besteld.

‘Gratis’ retourneren

Hoewel het terugsturen van artikelen voor klanten vaak gratis is, kost het de webshops natuurlijk wel geld. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de verpakking en de bezorgkosten. En wanneer een pakket retour gaat, zijn er natuurlijk ook nog de extra vervoerskosten naar het distributiecentrum. Wanneer het pakketje daar aankomt, is er iemand die de retourzending controleert op eventuele schade en dat verwerkt in het systeem. De zending wordt weer in orde gemaakt: ritsen worden gesloten, veters weer gestrikt en knopen dichtgedaan. Vervolgens wordt alle kleding netjes opgevouwen en opnieuw verpakt voor een eventuele volgende bestelling.

Vernietigd

Wanneer de retourzending niet door de keuring komt, dan wordt hij vernietigd. In het buitenland gaan weleens hele partijen kleding in de verbrandingsoven. Volgens experts wordt slechts 0,05 procent van de retourzendingen vernietigd. De rest belandt in outlets of gaat via opkopers de wereld over. En het gaat niet om kleine hoeveelheden. “Er blijft ontzettend veel kleding over en ook retailers weten niet wat ze daarmee moeten doen. De Nederlandse modesector houdt zo’n 21,5 miljoen kledingstukken per jaar over. Minder dan 3 procent wordt gerecycled en zo’n 140 miljoen kilo wordt verbrand”, verteld kledingexpert Cecile Scheele aan Metro.

Duurzaamheid

Al dat heen en weer rijden en opnieuw verpakken kost de bedrijven enorm veel geld. En dat niet alleen, het is daarnaast ook niet erg duurzaam. Het zorgt voor extra CO2-uitstoot en onnodige verspilling van verpakkingen. Het verbanden van kleding is natuurlijk ook een grote verspilling van grondstoffen. Niet echt bevorderlijk voor het milieu!

Lees ook: 6 gewoontes die je kleding kunnen verpesten

Bron: NRC, Flair , Metro | Beeld: Unsplash