Desinfecteren met bleek? Dit zijn 3 veelgemaakte fouten

5 dingen nooit bleek schoon 3 fouten desinfecteren met bleek

Probeer deze veelgemaakte fouten tijdens het schoonmaken met bleek te vermijden

Bleekmiddel voor huishoudelijk gebruik kan een effectieve manier zijn om ziektekiemen te voorkomen en te bestrijden. En hoewel bleek effectief is, is het ook een agressief schoonmaakmiddel. Volg daarom altijd de deskundige instructies op en houdt de juiste verhoudingen aan wanneer je bleekmiddel verdunt. Daarnaast worden deze drie fouten veel gemaakt als het gaat om desinfecteren met bleek, dus zorg dat je deze vermijdt.

Je verdunt bleek niet met water

Bleekmiddel verdunnen is meestal een goed idee. Maar pure bleek werkt waarschijnlijk beter om bacteriën te doden dan verdunde bleek, toch? Nee, verdund bleekmiddel blijkt effectiever in desinfecteren dan wanneer het rechtstreeks uit de fles wordt gebruikt. Maar meng nooit bleekmiddel met iets anders dan water. Probeer voor een schoonmaakbeurt in huis de volgende verhouding aan te houden: 4 theelepels bleekmiddel per liter water. Zorg voor een goede ventilatie in huis na gebruik.

Je stopt het verdunde bleekmiddel in een sprayflacon

Als je je bleekmiddel verdunt in een gewone spuitfles, kan het bleekmiddel reageren met de metalen delen in de spuitmond en roest veroorzaken. Dit kan de effectiviteit van je reiniger verder verminderen. Als je een verdunde bleekoplossing gebruikt, kun je deze het beste aanbrengen met een microvezeldoek. Zorg dat de doek voldoende verzadigd is met het verdunde bleekmiddel. Het oppervlak dat je schoonmaakt, moet gedurende ten minste één minuut zichtbaar nat blijven, zodat de bleek alle bacteriën kan doden.

Je gebruikt kant-en-klaar verdund bleekmiddel voor desinfectie

Er is een houdbaarheid verbonden aan de effectieve werkingen van bleekmiddel. Aangezien bleekmiddel in zijn verdunde vorm instabieler is en het minder effectief wordt, is het beter om bleekmiddel vlak voor gebruik zelf te verdunnen. Temperatuur, licht of vervuiling kunnen verdund bleekmiddel aantasten, waardoor het zijn actieve werking verliest. Let wel, zelfs geconcentreerd bleekmiddel moet je na enige tijd weggooien. Na opening dient een liter bleekmiddel binnen drie maanden te worden gebruikt. Tip: telkens wanneer je een fles bleekmiddel opent, schrijf je allereerst de datum op de fles met een permanent marker zodat je deze de komende weken niet vergeet.

Lees ook: Oeps: bleek op je kleding gemorst? Geen nood, zo los je het op

Bron: The Apartment Therapy | Beeld: Female cleaning bathroom, door Marco Verch Professional Photographer and Speaker onder de licentie CC BY 2.0