8 veelgemaakte fouten bij het wassen

wassen
Deze fouten maken veel mensen bij het wassen van hun kleren

De kleren wassen is een wekelijkse al dan niet bijna dagelijkse klus. Iedereen die weleens de was heeft gedaan weet dat je geen donkere kleren met lichte kleren moet mengen. Ook moeten handdoeken veel heter worden gewassen dan bijvoorbeeld een overhemd. Toch zijn er nog talloze kleine foutjes die ervoor kunnen zorgen dat je kleren niet zo mooi uit de was komen als je hoopt. Dat is zonde, want als je de was goed doet kun je lang plezier hebben van je spullen.

Dit zijn de meest voorkomende fouten.

8. Vlekken inwrijven

Vaak is ons eerste instinct om schoonmaakmiddel in een vlek te wrijven, maar dit werkt juist averechts. Op deze manier wrijf je de vlek dieper in de stof, waardoor je deze moeilijker schoon kunt krijgen. Laat schoonmaakmiddel rustig inwerken en spoel het goed uit. Als de vlek nog vers is, kun je hem schoon proberen te deppen, niet wrijven. Werk van buiten naar binnen om de vlek niet groter te maken.

7. Wasverzachter

Wasverzachter is heerlijk spul, omdat het altijd zo lekker ruikt. Toch kan wasverzachter ook je vijand zijn, want als je het gebruikt bij synthetische kleren werkt het geurende goedje juist averechts. Wasverzachter laat namelijk een vettig laagje achter op synthetische kleren, wat na een tijdje juist onplezierig gaat ruiken.

6. Te veel wasmiddel

Net als wasverzachter, kan een teveel aan wasmiddel ervoor zorgen dat er een ‘laagje’ op je kleren achterblijft. Daarnaast zal er wasmiddel achterblijven in de machine wat zich ophoopt en kan gaan schimmelen. Een ophoping van wasmiddel kan er uiteindelijk voor zorgen dat je wasmachine het begeeft. Probeer dus niet stinkende kleren te redden met een gigantische scheut wasmiddel, maar houd je aan de aangeraden verhouding.

5. Ritsen en knopen

Het is belangrijk om ritsen helemaal te sluiten, omdat de tanden van een open rits achter andere kleren kunnen haken waardoor ze stukgaan. Knopen, aan de andere kant, hoor je juist open te laten. Doe bloesjes dus open in de was. Laat je ze dicht, dan is de kans groter dat de knoop eraf springt omdat er druk op komt te staan. Ook kunnen de knoopsgaatjes groter worden waardoor je knopen niet meer goed dichtgaan.

Lees de overige vier fouten op de volgende pagina.

Pagina 1/2