Verdrietig nieuws: dierentuin Artis moet afscheid nemen van leeuwen

Door de coronacrisis kan de dierentuin zijn leeuwenverblijf niet bekostigen

Heel veel ondernemers hebben het behoorlijk voor de kiezen gekregen door de coronacrisis. Dierentuin Artis in Amsterdam kan erover meepraten. De inkomsten lopen door de crisis dusdanig terug dat de dierentuin de leeuwen niet meer kan houden.

Naar Frankrijk

Half februari verhuizen de drie leeuwen van Artis naar een dierenpark in Frankrijk, zo vertelt directeur Rembrandt Sutorius aan De Telegraaf. Een ontzettend pijnlijke, maar helaas noodzakelijke beslissing. Zo deelt Sutorius met de krant dat er geen geld is om een nieuw leeuwenverblijf te realiseren. 

Geen leeuwen meer

Ook spreekt de directeur uit dat hij zich erg zorgen maakt om de financiële toestand van de dierentuin. “We openden onze deuren in 1838 en hebben hier leeuwen sinds 1839. Die roofdieren zijn een deel van onze identiteit.”

Beter verblijf

Waarom het leeuwenverblijf dan niet even uitstellen? Helaas is dat geen optie. In 1927 was het verblijf van de leeuwen z’n tijd ver vooruit, aldus Sutorius, maar nu kan het niet meer langer zo. “Als je daar nu staat, wens je de dieren een beter en groter verblijf toe en dat kunnen we de komende jaren niet bieden.”

Kosten

Een nieuw verblijf voor de roofdieren zou naar schatting vier miljoen euro kosten en dat kan het park zich momenteel niet veroorloven. Ook in de komende jaren zal hier naar alle waarschijnlijkheid geen geld voor beschikbaar komen. “Wellicht kan het over drie of vijf jaar, maar het kan ook nog tien jaar duren voordat we het kunnen realiseren. Het betekent wat mij betreft niet dat we nooit meer leeuwen zullen hebben.”

Moeilijke tijden

Dat de dierentuin in zwaar weer verkeert, werd verdrietig genoeg al eerder duidelijk. Door de coronacrisis lijdt het park een miljoenenverlies en daarom moest het eerder al twintig tot veertig banen schrappen.

Lees ook: Ondanks de coronacrisis blijven prijzen koophuizen flink stijgen

Bron: Telegraaf, Linda | Beeld: Unsplash, Mehmet Turgut Kirkgoz