Docente Universiteit Leiden heeft met vijftien onderzoeken gefraudeerd

gefraudeerd

De vrouw sjoemelde onder andere met het aantal proefpersonen

Een voormalige docente aan de Universiteit Leiden heeft gefraudeerd in minstens vijftien wetenschappelijke publicaties. Dat heeft de universiteit geconcludeerd naar aanleiding van eigen onderzoek. Volgens Omroep West gaat het om de Italiaanse docente Lorenza Colzato, die tot 2017 voor de Universiteit Leiden heeft gewerkt.

Drie jaar geleden ontdekt

Lorenza Colzato was cognitief psycholoog in Leiden. In 2019 kwamen er al misstanden bij haar onderzoeken aan het licht. Ze zou onder andere auteursnamen hebben weggehaald en onderzoeksgegevens hebben gemanipuleerd. Ook zou ze gemanipuleerde en onvolledige onderzoeksgegevens hebben doorgegeven toen ze subsidies aanvroeg. De Universiteit Leiden besloot naar aanleiding van die ontdekkingen om het werk van Colzato verder te onderzoeken. Dat onderzoek werd uitgevoerd door de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de universiteit. Die commissie bekeek 53 van de 174 wetenschappelijke publicaties die op naam van Colzato stonden.

Onderzoeken terugtrekken

Uit het onderzoek van de CWI kwam naar voren dat Colzato bij minstens vijftien publicaties gefraudeerd heeft. Ze had onder andere gesjoemeld met het aantal proefpersonen, achteraf controlegroepen aan de onderzoeken toegevoegd en de onderzoeksopzet gewijzigd. Colzato’s onderzoeken zijn gepubliceerd in verschillende wetenschappelijke tijdschriften. Bij acht publicaties zijn de uitkomsten van de onderzoeken door de fraude ernstig verzwakt. De CWI adviseert de tijdschriften om daarbij zelf te kijken hoe ze lezers over de fraude kunnen informeren. Bij zeven andere onderzoeken zijn de aanpassingen zó ernstig dat de CWI tijdschriften adviseert om die onderzoeken helemaal terug te trekken.

Veel aandacht voor oprechtheid

Een woordvoerder van de Universiteit Leiden heeft tegen Omroep West gezegd dat er veel aandacht wordt besteed aan wetenschappelijk oprechtheid. “Het wordt op diverse wijzen onder de aandacht gebracht van onderzoekers. Ook vertellen we studenten erover in het onderwijs. Voor het universiteitsbestuur is elke schending van wetenschappelijke integriteit er één te veel, dat mag duidelijk zijn”, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Belastingdienst overtrad 7 jaar lang de wet met zwarte lijst voor fraudeurs

Bron: NOS | Beeld: Pixabay