Driekwart Nederlandse bloeddonoren heeft coronabesmetting gehad

sanquin

Het percentage onder de Nederlandse bevolking is mogelijk nog hoger

Eind 2021 had ‘slechts’ twintig procent van de bloeddonoren corona gehad. Nu is dat aantal al gegroeid naar 77 procent, meldde Sanquin gisteren. Het percentage komt naar voren uit een meting onder 2000 Nederlandse donoren. 

Omikronvariant

Hans Zaaijer, hoofd Bloedoverdraagbare Infecties bij Sanquin, geeft aan dat de besmettelijke omikronvariant de reden is dat zoveel mensen corona hebben gekregen in 2022. “Omikron heeft de wereld een handje geholpen. Die variant blijkt besmettelijker, maar ook minder ziekmakend. Zo hebben we op relatief milde wijze ons afweersysteem getraind in de afgelopen zomer.” Zaaijer is optimistisch over aankomend winter. “Je mag verwachten dat de komende maanden meer besmettingsmomenten zullen plaatsvinden als men samenkomt in warmere en afgesloten ruimtes. Dan helpt het wel als je al antistoffen hebt.”

Verschil leeftijdsgroepen

De nieuwe boostercampagne wordt door Zaaijer nog altijd als nuttig gezien, gezien er een groot verschil zit in het percentage tussen de leeftijdsgroepen van de onderzochte donoren. Bij donoren tussen de 18 en 25 jaar is 90 procent al besmet geweest met het coronavirus, tegenover 59 procent van de 70-plussers. “Nog zeker 40 procent van de bloeddonoren van zeventigplus heeft nog geen infectie doorgemaakt. Zij, samen met risicogroepen, hebben baat bij een nieuwe vaccinatie.”

Niet representatief

De 77 procent donoren die besmet zijn geweest, is niet representatief voor de gehele Nederlandse bevolking. Sanquin vertelt hierover: “Donoren zijn wat gezonder dan gemiddeld. Aan de andere kant: als donoren voorzichtiger leven, dan is het werkelijke aantal infecties waarschijnlijk nog groter dan vier op vijf.” Mogelijk is het percentage Nederlanders dat corona heeft gehad dus nog hoger dan de 77 procent die is gevonden in de meting van Sanquin. Het is inmiddels alweer het vijfde onderzoek naar antistoffen tegen corona door Sanquin. Het onderzoek werd afgelopen maand, in september, afgerond.

Lees ook: RIVM: najaarsgolf corona is begonnen 

Bron: NU | Beeld: Unsplash