Grote stijging in de verkoop van warmtepompen

warmtepompen

Er wordt steeds vaker gekozen voor de warmtepomp

Vorig jaar was er een grote stijging te zien in de verkoop van de warmtepompen. Met een stijging van bijna 60 procent krijgen steeds meer woningen in Nederland hun energie van de warmtepomp. Het is een trend die de komende jaren zal toenemen.

Dure gasprijs belangrijkste reden voor stijging

In 2021 werden er 368.000 warmtepompen verkocht in Nederland. De meerderheid van de warmtepompen werden geïnstalleerd in woningen, de overige waren voor kantoren, scholen en winkels. In totaal zijn er nu rond de 1,3 miljoen warmtepompen geïnstalleerd in ons land. De stijgende gasprijs van afgelopen jaar is de grootste reden dat er vaker voor de warmtepomp wordt gekozen. Zo ziet de Vereniging Warmtepompen dit jaar zelfs al een stijging van 84 procent ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar. Het gaat hierbij voornamelijk om de buitenlucht- en bodemgekoppelde warmtepompen.

Schaarste

Mocht je kiezen voor een warmtepomp, dan moet je wel rekening houden met een lange wachttijd van plus minus 9 maanden. Vanwege een tekort aan materialen, voornamelijk chips, hadden er meer warmtepompen geïnstalleerd kunnen worden afgelopen jaar. Frank Agtenberg, de voorzitter van de Vereniging Warmtepompen, verwacht dat de tekorten het komende jaar zullen teruglopen. Aan de andere kant zal er door de verplichting van warmtepomp in de toekomst een tekort kunnen ontstaan aan installateurs, waardoor er een wachtrij zal blijven.

Verplichte warmtepomp vanaf 2026

Vanaf juli 2018 was het bij de bouw van nieuwe woningen al niet meer toegestaan om ze aan te sluiten op het gasnet. Daardoor kozen de meeste mensen voor een warmtepomp als alternatief. Vanaf 2026 mag er tevens in bestaande woningen niet meer worden gekozen voor een gewone cv-ketel bij vervanging. Alleen hybride of volledig elektrische warmtepompen zijn dan nog toegestaan. Er zullen dan minimaal 200.000 warmtepompen per jaar worden geïnstalleerd voor zowel de nieuwbouw als bestaande woningen. Daarmee zal het doel van ministers De Jonge en Jetten van 1 miljoen warmtepompen in de bestaande bouw dichterbij komen. “De warmtepomp is een stuk groener en verdient zich in de helft van zijn bestaan compleet terug. Dat betekent dat je daarna minimaal zeven jaar een heel stuk minder betaalt aan energie dan met je oude cv-installatie. Juist daarom stimuleren we als kabinet dit soort verduurzamingsmaatregelen met korting”, aldus minister de Jonge.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de in 2026 verplichte warmtepomp

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock