Alles wat je moet weten over de in 2026 verplichte warmtepomp

warmtepomp

Wat nou als je woning niet geschikt is voor een warmtepomp?

Zoals we allemaal wel weten heeft het kabinet aangekondigd dat een warmtepomp vanaf 2026 verplicht is. Vanaf dat jaar is het dus de bedoeling dat iedereen met een cv-ketel overstapt op de warmtepomp. En ook al lijkt het nog ver weg, we snappen dat het handig is nu al even stil te staan bij dit duurzame alternatief.

Hybride waterpomp

Een hybride waterpomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel die op gas loopt in één. Hoe we met een cv-ketel ons huis verwarmden met gas, doen we dat met een warmtepomp via de bodem, grondwater of de buitenlucht. Via een warmtewisselaar komt deze warmte dan weer je huis binnen.

Als we kijken naar een hybride pomp, verbruikt deze alleen gas op de koude dagen. Maar, alleen als het huis zonder bijstoken niet warm genoeg kan worden. Deze manier is dus zeker een duurzame optie, aangezien de hybride warmtepomp zo’n zestig (!) procent minder gas verbruikt dan een normale cv-ketel.

Kosten

We snappen dat je schrikt van de bedragen van zo’n warmtepomp, maar zo’n duurzaam alternatief is op de lange termijn erg goed voor je energierekening. Maar goed, je moet natuurlijk wel eerst zo’ waterpomp aanschaffen, wil je de voordelen ervan ervaren. Een hybride pomp kost meestal tussen de €4.000 en €7.000 euro. De installatie zit daarbij inbegrepen, maar de cv-ketel nog niet.

Dus ook al haal je deze prijs er ooit wel eens uit, is het natuurlijk niet vanzelfsprekend voor velen om dit zomaar aan te kunnen schaffen. Om deze reden komt het kabinet met een subsidie. Tot 2030 kunnen woningeigenaren dertig procent vergoed krijgen om zo’n warmtepomp aan te schaffen. Tot 2030 trekt het kabinet hier elk jaar 150 miljoen euro voor uit.

Mijn huis is niet geschikt voor een warmtepomp

Wat nou als je woning niet geschikt is voor een warmtepomp? Er zijn namelijk woningen in Nederland die niet geschikt zijn voor een waterpomp, wat zorgt voor vraagtekens. Als jij in een huis woont waar een warmtepomp niet voor geschikt is, geldt er een uitzondering op de toekomstige plicht. Een geschikte woning moet dus goed geïsoleerd zijn, omdat een warmtepomp zo genoeg warmte kan leveren.

Woningen die na 1992 gebouwd zijn, zijn goed geïsoleerd. En woningen na 2000 zijn zelfs heel erg goed geïsoleerd. Ook moet er minstens dubbel glas in de woning zitten en moeten de daken en vloeren goed geïsoleerd zijn. Daarnaast moet een huis genoeg ruimte hebben voor een voorraadvat en een buitenunit.

Lees ook: ‘Spijt!’, een boek van Carry Slee is omgetoverd tot stripboek

Bron: Margriet | Beeld: iStock