Harde lockdown verlengd tot 9 februari: dit zijn alle maatregelen

lockdown maatregelen

Het overzicht kwijt? Nog even alle coronamaatregelen op een rijtje

“Ik denk dat ik u vanavond niet ga verrassen”, begon premier Rutte de persconferentie dinsdagavond. Vrijwel meteen daarna maakte hij bekend dat de harde lockdown met zeker drie weken verlengd wordt, tot 9 februari. Verrassend was het nieuws inderdaad niet, maar wel ingrijpend. Dit zijn alle maatregelen die tot dan (blijven) gelden. 

Dit zijn de nieuwe maatregelen:

Onderwijs

Veel nieuwe maatregelen zijn er niet bij gekomen. Wel meldde Rutte enkele veranderingen wat betreft het onderwijs. Zo hoopt hij dat het basisonderwijs en de kinderopvang op 25 januari weer open kunnen, als de cijfers het toelaten en het OMT zegt dat dit weer kan. Middelbaar en hoger onderwijs blijven echter wel op afstand tot 7 februari. Voor kwetsbare kinderen, examenleerlingen, praktijkonderwijs en toetsen blijven de scholen wel open. Middelbare scholieren die naar school gaan, moeten onderling weer anderhalve meter afstand houden. Eerder was dit enkel nog ten opzichte van docenten.

Avondklok

Voorafgaand aan de persconferentie werd er al luid gefluisterd over de invoering van een avondklok. Eerder was premier Rutte hier nog niet zo’n fan van, maar met de opmars van het Britse virusvariant in Nederland overweegt hij nu toch zo’n avondklok in te stellen. Dinsdagavond maakte hij bekend dat hij het OMT, het belangrijkste adviesorgaan op coronagebied, gevraagd om hier een spoedadvies voor op te stellen: wat zou een avondklok opleveren en wat zijn de alternatieven om hetzelfde effect te bereiken? Rutte hoopt dit advies uiterlijk in het weekend binnen te hebben, zodat het kabinet begin volgende week een knoop door kan hakken.

Deze maatregelen blijven gelden:

  • Bijeenkomsten: Nog steeds mag je maximaal twee bezoekers thuis ontvangen per dag. De maximale groepsgrootte blijft twee personen of één huishouden, dit geldt zowel binnen als buiten.
  • Contactberoepen: De niet-medische contactberoepen blijven gesloten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om kappers en masseurs, maar ook om tatoeëerders, nagelsalons en schoonheidsspecialisten. Mensen met een medisch contactberoep kunnen blijven doorwerken, met alle afstands- en hygiëneregels die al van kracht zijn. Bij medische contactberoepen kan gedacht worden aan artsen, tandartsen, diëtisten, fysiotherapeuten en psychologen.
  • Cultuur en vrije tijd: Musea, dierentuinen, theaters, bibliotheken, zwembaden en pretparken blijven dicht tot 9 februari.
  • Sport: Ook de binnensportlocaties mogen tot die tijd hun deuren niet openen. Sporten kan nog wel buiten, maar wel met maximaal twee personen op anderhalve meter afstand. Jongeren onder de 18 jaar mogen nog wel in groepsverband sporten. Ook topsporters mogen gewoon doorgaan met sporten én met de competities.
  • Winkels: De niet-essentiële winkels blijven dicht. Hierbij gaat het om kleding-, schoenen- en interieurzaken, maar ook om bouwmarkten. Supermarkten blijven open, net als slagers, bakkers, drogisterijen en andere winkels voor eerste levensbehoeften. Ook tankstations en dierenspeciaalzaken mogen hun deuren openhouden.
  • Wat er wel kan: De hotels blijven open, maar mogen nog steeds geen eten en drinken serveren. Ook kerken, moskeeën en andere gebedshuizen blijven open. De maximale groepsgrootte bij uitvaarten blijft honderd personen.

Lees ook: Experts: ‘Grijp harder in met avondklok, visiteverbod en strenger handhaven’

Bron: Persconferentie 12-01-2021 | Beeld: Videostill