Huis kopen? Dan betaal je nu gemiddeld meer dan 400.000 euro

huis kopen

Daarmee wordt opnieuw een record verbroken op de huizenmarkt

Je moet diep in de buidel tasten als je anno 2021 een huis wilt kopen. In het tweede kwartaal van 2021 werd gemiddeld 410.000 euro (!) betaald voor een bestaande woning – bijna twintig procent meer dan een jaar geleden, zo meldt makelaarsvereniging NVM. Het is voor het eerst dat de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning de vier ton passeert: opnieuw een record voor de oververhitte huizenmarkt. 

Overbieden

Makelaars zien record na record verbroken worden. Een huis kopen voor de vraagprijs? Dat zit er allang niet meer in. Ruim driekwart van de huizen wordt momenteel boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dit nog bij twee op de drie woningen. “Ik word geregeld verrast door steeds hogere opbrengsten waarbij het niveau van overbieden ook nog eens stijgt. De grens wordt verder verlegd en het einde lijkt zoek”, laat Lana Gerssen, voorzitter van de vakgroep Wonen van de NVM, weten in een persbericht.

Prijsstijging

Het houdt maar niet op met de stijgende verkoopprijzen. In het tweede kwartaal van 2021 stegen de gemiddelde huizenprijzen maar liefst met 19,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Een trend die in het hele land te merken is: nergens bleef de prijsstijging onder de tien procent. In de regio Den Helder-Texel was je dan nog het goedkoopst uit. Daar gingen de huizenprijzen met 11,5 procent omhoog. Ook in Amsterdam was het afgelopen kwartaal ‘voordelig’ om een huis te kopen. In de hoofdstad gingen de huizenprijzen met 13,9 procent omhoog. Het woord voordelig moet je echter met een flinke korrel zout nemen, want betaalde je vorig jaar 300.000 euro voor een Amsterdams huis? Dan mag je daar nu bijna 42.000 euro extra voor neertellen.

Landelijke gebieden

Door de coronacrisis waren mensen de afgelopen anderhalf jaar veel thuis. Hierdoor kwamen veel mensen tot het besef dat ze niet in de drukke stad, maar juist in de rust wilden wonen. Steeds meer mensen trokken dan ook uit de Randstad naar de landelijke gebieden. Dit heeft ertoe geleid dat de stijging van de huizenprijzen het grootst was in Noord-Nederland. Daar stegen de verkoopprijzen tot wel dertig procent. Dat was het geval in onder meer Oost-Friesland, de kop van Overijssel en Groningen.

De keuze is niet reuze

Wat ook niet meehelpt met de stijgende huizenprijzen, is dat het huizenaanbod verder en verder slinkt. In het tweede kwartaal werden in totaal 34.253 woningen verkocht, meldt NVM. Dat is twaalf procent minder dan vorig jaar. “Dit is het resultaat van de economische oerwet van vraag en aanbod die ook op de huizenmarkt een zwaar stempel drukt. Het aanbod droogt nog steeds verder op en kopers doen er werkelijk alles aan om een woning te kunnen bemachtigen”, laat voorzitter Onno Hoes van de NVM weten aan RTL Nieuws. In de maanden april, mei en juni hadden potentiële kopers de keuze uit minder dan twee woningen. Ook moeten kopers er ontzettend snel bij zijn, willen ze een huis bemachtigen. Volgens NVM duurt het gemiddeld 24 dagen voordat een woning is verkocht: de kortste periode ooit.

Lees ook: Huis verkopen? Deze zaken kunnen de waarde van jouw huis aanzienlijk verminderen

Bron: RTL Nieuws, NOS, AD | Beeld: iStock, Roy Ensink