Vakantiegangers opgelet: code rood dreigt voor Nederland

code rood Nederland

De reisbranche vreest voor nieuwe beperkingen

Nu het aantal coronabesmettingen in anderhalve week tijd is vertienvoudigd (!), is het niet de vraag of Nederland weer rood zal kleuren op de Europese kaart, maar wanneer. Met de zomervakantie voor de deur zou het voor duizenden Nederlanders die hopen naar het buitenland te gaan “dramatisch” zijn als Nederland weer afstevent op code rood, aldus reisbrancheorganisatie ANVR.

Code rood

Met de coronamaatregelen zat een geheel zorgeloze vakantie naar de zon er helaas al niet in, maar door het oplopende aantal coronabesmettingen komt een vakantie naar het buitenland nu helemaal in gevaar. Door de versoepelingen en de opkomst van de deltavariant groeien de besmettingscijfers zo rap dat Nederland mogelijk afstevent op code rood, volgens de classificatie van het Europees Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding (ECDC). “Dan gaan er allerlei verplichtingen gelden waar we eindelijk van af waren”, vreest directeur Frank Oostdam, zo laat hij weten in het NOS Radio 1 Journaal.

Inreisverbod, quarantaine en vaccinatiebewijs

Nederland zou half juli helemaal groen kleuren op de Europese kaart, maar dat lijkt nu ver weg te zijn. “Nu gaan we misschien naar rood, zelfs naar donkerrood”, gaat Oostdam verder. De ECDC-beoordeling code rood komt in Nederland overigens neer op kleurcode oranje. De kleurcode donkerrood van de ECDC betekent in Nederland dan weer rood. “In het uiterste geval moeten vakantiegangers dan twee weken in quarantaine. De meeste Nederlanders gaan twee, drie weken op vakantie, dus dat is dan uit den boze. Dan kun je je vakantie wel vergeten.” Ook is er een kans dat landen een inreisverbod instellen voor Nederlandse reizigers, al lijkt die kans heel klein. In andere gevallen kunnen landen eisen dat toeristen ten minste twee weken volledig gevaccineerd zijn of is een negatieve PCR-test verplicht bij het inreizen.

Clubs en terrassen belangrijker dan vakantie

Oostdam vindt het verbazingwekkend hoe snel het kabinet de coronamaatregelen heeft versoepeld. “Het lijkt alsof Hugo de Jonge clubs en terrassen belangrijker vindt dan Nederlanders die op vakantie kunnen en vrij kunnen reizen. Maar ook dat is een recht”, aldus de ANVR-directeur. Toch hoopt de reisbrancheorganisatie nog dat een vakantie naar het buitenland mogelijk blijft en roept iedereen dan ook op zich aan de maatregelen te houden. “De mensen hier zijn verantwoordelijk voor het omlaag brengen van de besmettingscijfers. De horeca, clubs, maar ook gemeenten moeten handhaven en toezien op naleving van de regels.”

Spoedadvies

Al enkele dagen is het heel duidelijk dat het aantal coronabesmettingen in rap tempo toeneemt. Vandaag werden er 5475 nieuwe coronagevallen gemeld door het RIVM. Dit is een vertienvoudiging van anderhalve week geleden, toen de teller nog op 504 besmettingen per dag stond. Met deze aantallen kunnen we volgende week of de week erna al rekenen op een rode codering, voorspelt Marino van Zelst in Het Parool. Van Zelst is lid van het RedTeam, een groep deskundigen die naast het Outbreak Management Team (OMT) meedenkt over de aanpak van de coronacrisis. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid heeft het OMT om een spoedadvies gevraagd. “We zien een heel snelle stijging die zich nog niet vertaalt in ziekenhuisopnames, maar het gaat wel snel”, laat hij weten. Mochten er nieuwe maatregelen nodig blijken, dan kondigt het kabinet die morgen aan.

Lees ook: Clubs sluiten deuren nu besmettingen weer toenemen

Bron: Het Parool, NOS | Beeld: Unsplash