Kenniscentrum Tûmba doet aangifte tegen Johan Derksen

Aanleiding voor de aangifte is een uitspraak die de oud-voetballer eerder deze maand deed

Gisterochtend heeft Mirka Antolovic, van meldpunt en kenniscentrum Tûmba, aangifte gedaan tegen Johan Derksen op het politiebureau in Leeuwarden. Ze zegt aangifte te hebben gedaan van belediging en van discriminatie in de uitoefening van een ambt.

Uitspraak

Kamerlid Habtamu de Hoop kwam een aantal weken geleden ter sprake in Vandaag Inside tijdens een gesprek over het besluit van Hugo de Jonge om zo’n 18 miljoen euro uit te gaan trekken voor de bevordering van de Friese taal. Habtamu de Hoop was het daarmee eens, maar volgens Derksen had de politicus geen recht van spreken: “Iemand die in Friesland geboren is, heeft het recht om daar zo over te praten.” Collega Wilfred Genee wees Johan er vervolgens op dat De Hoop zeker wel een Fries is en dat hij geadopteerd is. “Hij is toch geen Fries? Kom op zeg. Waar gaat het over? Ik ben toch ook geen Surinamer?” antwoordde Derksen.

Een paar dagen – en een hele hoop kritiek – later liet hij weten dat hij zich absoluut niet gaat verontschuldigen voor de opmerking. “Ik kende zijn achtergrond niet. Ik zag een jongen met een Afrikaanse achtergrond die de Friese taal gaat staan promoten. Ik zou een hypocriete lul zijn als ik hier excuses aan ga bieden. Want het was niet racistisch bedoeld. Het was gewoon een opmerking.”

Discriminatie

Naar aanleiding van de uitspraak van de oud-voetballer kwamen er meer dan 1100 meldingen binnen bij het landelijke meldpunt discriminatie.nl. Hiervan kwamen ruim driehonderd meldingen binnen bij de Friese tak, waar Mirka directeur van is. Zij meldt dat ze meldingen in zulke grote getallen daar niet gewend zijn. Sterker nog: er kwamen meer meldingen binnen door het uitspraak van Derksen, dan dat het Friese antidiscriminatiebureau in een jaar ontvangt. Daarom is er besloten om aangifte te doen tegen het vaste gezicht van Vandaag Inside.

Brief Talpa

Eerder ontving Talpa Netwerk al een brief van zowel discriminatie.nl als de Friese dependance, maar tot op heden hebben ze nog geen reactie ontvangen, zo meldt Mirka. Ze verduidelijkte dat de brief niet bedoeld was om mensen terecht te wijzen, maar eerder als een uitnodiging om samen te komen en te bespreken hoe soortgelijke incidenten in de toekomst op nationale televisie voorkomen kunnen worden.

Lees ook: Ai: de accijns op benzine gaat volgend jaar fors omhoog

Bron: Shownieuws | Beeld: NL Beeld