Explosief memo in toeslagenaffaire bewust afgezwakt door betrokkenen

toeslagenaffaire memo

Verschillende ambtenaren hebben het memo laten ‘opschonen’

De toeslagenaffaire sleept maar voort. Inmiddels zijn de gedupeerden nog steeds niet gecompenseerd voor hun leed, heeft één van hen zichzelf van het leven beroofd, en lijken de verantwoordelijken de dans te ontspringen. Vandaag berichten Trouw en RTL Nieuws dat een explosief memo over de omvang van het schandaal jaren is genegeerd en zelfs opgeschoond door verschillende betrokkenen.

Toeslagenaffaire blijft duren

Inmiddels is de nachtmerrie voor de gedupeerden al jaren aan de gang. Velen van hen zijn door fouten bij de Belastingdienst diep in de schulden geraakt. Vandaag komen Trouw en RTL Nieuws met opnieuw een schokkende onthulling over de affaire. Er blijkt namelijk dat belastende informatie over de rol die verschillende hoge ambtenaren bij het schandaal hebben gespeeld, bewust is afgezwakt in de finale versie van een explosief memo over de toeslagenaffaire.

Memo-Palmen

Wat er precies aan de hand is: al in 2017 raadde jurist Sandra Palmen aan om gedupeerden netjes te compenseren. Zij constateerde namelijk toen al dat er fouten waren gemaakt. Dit memo verdween in 2017 en in 2019 tot twee keer toe van de radar. Trouw en RTL Nieuws hebben nu verschillende verklaringen in handen van mensen die claimen dat dit memo in deze tijd langs minstens 24 ambtenaren het memo over de toeslagenaffaire in handen hebben gehad. Onderzoek van accountantskantoor PwC wijst uit dat het memo vervolgens op hun aanwijzingen is opgeschoond en afgezwakt.

Jaap Uijlenbroek en Wopke Hoekstra

Zo blijkt uit het eindrapport van PwC en onderzoek van Trouw en RTL Nieuws dat onder andere Jaap Uijlenbroeks naam uit het bericht is verdwenen. De toenmalige directeur-generaal van de Belastingdienst werd in een conceptversie nog wél genoemd. Bovendien blijkt dat Uijlenbroek over het memo heeft gelogen. Er blijkt namelijk dat hij er in 2019 al van op de hoogte was. In 2020 gaf hij aan bij de parlementaire ondervragingscommissie dat dit niet het geval was. Bovendien blijkt nu dat demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra en demissionair staatssecretaris Alexander van Huffelen al een conceptversie van het rapport van PwC hebben ingezien. Zij hebben deze vervolgens ook voorzien van commentaar. De Tweede Kamer eiste dit weekend van Van Huffelen dat hij deze conceptversie zou delen. Hier is tot nu toe geen gehoor aan gegeven.

Lees ook: Wopke Hoekstra had aandelen in belastingparadijs

Bron: NU.nl | Beeld: Tips en Weetjes