Ministerie van VWS kiest dwangsommen in plaats van vrijgeven informatie

ministerie dwangsommen

Het ministerie gaat 15.000 euro betalen om het geheim houden van de berichten

De omstreden ‘Mondkapjesdeal’ is nog altijd niet volledig afgehandeld. Zo had de Volkskrant een zaak lopen tegen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om het niet vrijgeven van communicatie rond de deal. Het ministerie weigerde mee te werken en zo werd de zaak nog verder uitgerekt. Nu staakt het ministerie opeens het verzet, en kiezen ze ervoor om de dwangsom van €15.000 te betalen, deelt de Volkskrant.

Ministerie tegenover de Volkskrant

Al begin dit jaar was de rechter er duidelijk over: het ministerie moest direct informatie vrijgeven rond de Mondkapjesdeal. Het ging hierbij om appjes en andere communicatie tussen hoge ambtenaren over de inmiddels beruchte deal om een pakket mondkapjes met Sywert van Lienden. Als het ministerie dat niet direct deed? Dan gold er een dwangsom van 100 euro per dag. Die heeft inmiddels het maximum van 15.000 euro aangetikt. Dat geld gaat naar de Volkskrant, die de zaak tegen het ministerie aanspande.

Dwangsommen

Nu heeft het ministerie het verzet dus opgegeven. “Vorige week zou de zitting zijn en ze zeiden opeens: we staken het verzet”, deelde verslaggever Frank Hendrickx op NPO Radio 1. “Ze zeggen nu dat ze er in augustus naar gaan kijken.” Ook liet Hendrickx weten niet te snappen waarom het ministerie de communicatie niet gewoon vrijgeeft. De NOS schrijft dat er al maanden via adviesbureau Deloitte een onderzoek loopt naar het inkopen van beschermingsmiddelen tijdens de coronacrisis. Hieronder valt ook de beruchte Mondkapjesdeal. Vroeg of laat zouden de berichten binnen dit onderzoek dus toch naar buiten komen.

Reactie ministerie

Het ministerie heeft eerder wel appjes van voormalig VWS-minister Hugo de Jonge vrijgegeven. Daar werd toen fel over gedebatteerd in de Tweede Kamer. Het ministerie laat weten later vandaag met een inhoudelijke reactie te komen over de keuze om deze communicatie niet vrij te geven.

Lees ook: Miljoenen zelftests voor minima blijven ongebruikt

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress