Nederland gaat volgende week verder prikken met AstraZeneca

AstraZeneca

Volgens het EMA is het vaccin veilig en effectief 

Begin deze week stopte Nederland, net als veel andere landen, uit voorzorg met het AstraZeneca-vaccin. Er waren meerdere meldingen van tromboseklachten na de prik binnengekomen. Reden genoeg om opnieuw onderzoek te doen naar de veiligheid van het vaccin. Daaruit blijkt dat het vaccineren veilig door kan gaan en daarom wordt het prikken in ons land volgende week weer hervat. 

Prikken hervatten 

Volgende week wordt het prikken met AstraZeneca weer hervat in Nederland. De eerste mensen krijgen op maandag alweer een prik, maar de grootschalige vaccinatie begint op woensdag weer. Dit nieuws heeft minister Hugo de Jonge gisteravond bekendgemaakt. Aangezien er eerst nieuwe afspraken moeten worden ingepland, kan het vaccineren niet vandaag al worden hervat. 

Veilig en effectief 

Er kwamen meerdere klachten over trombose en bloedstollingen binnen nadat mensen waren gevaccineerd met AstraZeneca. Het prikken met dit vaccin is hierna in meerdere landen tijdelijk stilgelegd. Toezichthouder EMA heeft de meldingen onderzocht en hebben geoordeeld dat het vaccin veilig en effectief is. 

Verband met trombose 

Er is geen verband gevonden tussen trombose en het vaccin, concludeert het EMA. Emer Cooke, directeur van het EMA, sluit niet uit dat er een verband is tussen de tromboseklachten in combinatie met bloedplaatjes en het vaccin. Echter wegen de voordelen op tegen de nadelen, luidt de conclusie. Daarnaast zijn de klachten dusdanig zeldzaam, dat het vaccin veilig is bevonden. Uit voorzorg krijgen mensen die de AstraZeneca-prik ontvangen wel een waarschuwing over de klachten mee bij het vaccin. 

Zeldzaam

Tot op heden zijn er 25 gevallen van zeldzame vormen van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes bekend. Deze klachten kwamen voornamelijk voor bij vrouwen onder de 55 jaar. Demissionair minister De Jonge heeft besloten vrouwen onder de 55 jaar niet als risicogroep te beschouwen. “Er wordt helder en duidelijk gesteld door het EMA dat de kans op deze zeldzame type aandoening heel klein is”, zei hij hierover. 

Lees ook: Mag je het AstraZeneca-vaccin weigeren? Dit zegt het RIVM

Bron: NOS | Beeld: Pexels, Cottonbro